Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Izložba „MIRAZ“ u Ljubljani

Centar za savremenu umetnost Sarajevo (SCCA), u saradnji sa Modernom galerijom i Muzejom suvremene umetnosti Metelkova otvorili su juče u Ljubljani izložbu MIRAZ. Izložba traje do 20. maja ove godine.
MIRAZ je deo projekta „Žensko nasleđe – doprinos jednakosti u kulturi“ čiji je noslilac Centar za ženske studije iz Zagreba (2011- 2012).
Partnerske organizacije u ovom projektu su: Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA). Izložbu MIRAZ organizuje SCCA. Ona tokom 2012. godine putuje u gradove u kojima deluju organizacije koje učestvuju u projektu. Jezgro izložbe čine umetnice iz Sarajeva. Njima se svojim radovima pridružuju umetnice i umetnici iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.
Cilj izložbe MIRAZ je da se uspostavi kreativni dijalog između autorki / autora iz pomenutih centara bivše Jugoslavije koje / koji dele zajedničko istorijsko nasleđe i rade na sličnoj umetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi. Pojam MIRAZ je vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definisani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica. On simbolično označava odnos ličnog nasleđa, onoga što se nosi / iznosi iz „kuće“ i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, istorijskih i / ili specifično ženskih vrednosti. U polju vizuelne umetnosti izložba MIRAZ otvara prostor za samoindentifikaciju i za društveno odgovoran, angažovan politički diskurs.
Na izložbi učestvuju: Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop-Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana).

Izvor: Designed

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!