Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Izabran je pobednik konkursa Boka Artist Residence

Arhitektonski studio Sinestezia iz Beograda, organizovao je međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rešenje umetničkog naselja Boka Artist Residence u Boki Kotorskoj. Odlukom internacionalnog žirija pobedio je japanski arhitekta Tomohiro Hata iz Kobea. Na konkurs koji je organizivan početkom aprila ove godine pristiglo je ukupno 30 radova iz 17 zemalja sveta. Drugo mesto osvojio je arhitektonski tim iz Ljubljane, Ziga Misjak, Vesna Lenart, Jana Petković, dok je treće mesto zauzeo arhitektonski tim sa Tajvana, Kuan-yi Ho, Kuan-chi Feng, Pei-chi Chen, Chun-ren Shih.
Pobednik Tomohiro Hata živi i radi u Kobeu, gde je osnovao svoj arhitektonski biro sa kojim je realizovao više nagradjenih projekata, od kojih i Complex House za koji je dobio prestižnu nagradu WAN House of the Year AWARDS 2011. Boka Artist Residence je zamišljen kao podsticajno mesto za sve oblike aktivnosti koje uključuju teoriju vizuelne umetnosti, arhitekturu, dizajn, književnost, muziku, nove medije, kulturnu produkciju, kao i nauku.
U skladu sa tim, projektni zadatak konkursa je pred takmičare postavio zahtev da se na lokaciji koja predstavlja inspirativan mediteranski ambijent sa izuzetnim prirodnim okruženjem i pogledom na Bokokotorski zaliv (6 km od Herceg Novog, iznad mesta Zelenika), urbanistički i arhitektonski osmisli nekoliko celina.
Pre svega glavni objekat naselja planiran za zajedničke aktivnosti ishranu i sastajanje,forum, baštu i pešačku stazu, čija funkcija je da ostvaruje misiju projekta i kreira uslove za dinamičnu atmosferu i otvorenost, društvenu interakciju i saradnju unutar novog konteksta. Dok je druga celina sastavljena od osnovnih jedinica, malih kuća za smeštaj, predviđena za ličnu autonomiju i nesmetani rad posetilaca.

ŽIRI
Članove međunarodnog žirija činili su Colin Fournier dobitnik RIBA 2006, Paul Alezraa direktor Lordculture konsultantske kuće iz Pariza koja razvija programe za kulturne institucije širom sveta, zatim Irene Pascual direktorka Glogau artist rezidensa iz Berlina, Slobodan Popović direktor agencije za razvoj i izgradnju Herceg Novog, Milica Lopičić, arhitekta iz Beograda član upravnog odbora NGO Expeditio iz Crne Gore, Dubravka Sekulić arhitekta i teoretičar iz Beograda, Ana Zatezalo Schenk osnivač Sinestezie i asistent na tehničkom univerzitetu u Berlinu.
Žiri je ocenjivao radove na osnovu sledećih kriterijuma: arhitektonsko-oblikovnog rešenja, ispunjenja projektno – prostornih i funkcionalnih zahteva u odnosu na planirane aktivnosti krajnjih korisnika i uklopljenosti urbanističkog rešenja u postojeće okruženje. Prilikom evaluacije radova takođe je uzeta u obzir racionalnost i ekonomičnost predloga, upotreba materijala zastupljenih u regionu i u kojoj meri su poštovana načela održivog razvoja u celini.
Pobednički rad pod nazovom Stone Terrace je arhitektonsko urbanistička celina koja predstavlja jedinstven ali u isto vreme i nenametljiv prizor. Oslanjajući se na upotrebu kamena, objekti uprkos svom savremenom dizajnu ostavljaju utisak kao da su se oduvek nalazili u ovom prirodnom okruženju.
Ovaj krajnji rezultat postignut je ne samo upotrebom kamena, već i strategijom korišćenja izohipsi terena. Prateći njihov tok, autor je kreirao urbanističko rešenje koje odstupa od ortogonalnog, kreirajući organsku i uzbudljivu celinu, koja se oslanja na ono što je već prisutno i sasvim prirodno.
Izohipse i prirodan nagib terena, poslužile su i za formiranje osnove svih objekata kao i pešačke staze. Na taj način ostvarena je raznovrsnost objekata, dok je pešačka staza dobila karakter šumskog puta, uvek nepredvidljivog i zanimljivog za šetnju.
Osnovna celina, namenjena zajedničkim aktivnostima, je složena slojevita kompozicija. Svaki deo ove celine poseduje terasu sa koje se pruža poseban pogled na more i Bokokotorski zaliv. Ovaj prizor je omogućen i iz bazena okruženom vegetacijom, koji takodje prati nagib lokacije.
Glavni objekat, forum i bazen postavljeni u centru lokacije, formirani su na osnovu karakteristika terena. Kućice za individualni smeštaj, su zahvaljujući istom pristupu, organski raspoređene stvarajući utisak kao da su prirodan deo okruženja.
Sa pogledom na zaliv, pešačka staza svojim prirodnim tokom, povezuje ceo prostor ali i prevazilazi ovu funkciju komunikacije predstavljajući dodatan elemenat koji doprinosi interakciji, druženju i susretu posetilaca.
Svi elementi programa iz konkursnog zadatka predviđeni za glavni objekat su ostvareni, pri čemu je praćenjem slojevite strukture terena izbegnuta visina objekta koja bi remetila skoro savršeno uklapanje u okruženje. Bazen i forum gotovo da urastaju u prirodne odlike lokacije, bogate zelenilom. Ceo kompleks zahvaljujući tome zahteva minimum građevinskih intervencija. Zahtevne smernice projektnog zadatka da sve kućice za individuani smeštaj (ukupno 20) budu različitog oblika i forme kako bi se izbegao turistički kompleks bungalovskog tipa, postignut je takođe strategijom praćenja izohipsi terena.
Koristeći raznovrsnost ovih geografskih odlika za osnovu svake kuće, ostvarena je njihova međusobna različitost, tako da ne postoji nijedna identična samostalna jedinica. Terasa svake kućice sa pogledom na zaliv Boke Kotorske, predstavlja još jedan inspirativan ambijent gde umetnost i prijateljstvo nalaze najpovoljnije situacije.
Svi preostali pristigli radovi se nalaze na zvaničnom sajtu konkursa:
http://www.artinboka.com/competitors.

NAGRADE
Predviđene nagrade. Kada su u pitanju nagrade, organizator konkursa, arhitektonski biro Sinestezia je sklopio sporazum sa Berlinskim Artist Rezidensom Glogau AIR, na osnovu kojeg će pobednici van uobičajene procedure koja podrazmeva prijavu i odluku odbora, boraviti u ovom rezidensu. Glogau AIR je dinamična ustanova u kojoj borave afirmisani umetnici sa svih strana sveta. Pobednici će osim prilike da predstave svoj konkursni rad, moći da se upoznaju sa Berlinom, gradom koji predstavlja jednu od najvažnijih destinacija u svetu za savremenu umetnost i kulturna dešavanja.

SINESTEZIA
Sinestezia d.o.o. je arhitektonski biro sa sedištem u Parizu i kancelarijom u Beogradu, koga je 2004. osnovala Ana Zatezalo-Schenk. Od svog osnivanja studio je realizovao različite vrste projekata, uključujući i učešće na brojnim konkursima za urbanističke projekte u Srbiji: Beogradu (Blok 65, Blok 19, Kalemegdan, Kalenić itd) Kraljevo, zatim u Rusiji (Moskva), u Grčkoj: (Atina, Solun), u Crnoj Gori: Herceg Novom, kao i kompleks Kaštel u Banja Luci.
Studio je 2008. godine realizovao projekat Hotela Nobel koji se nalazi u neposrednom okruženju predsedništva Srbije na Andrićevom Vencu br 10. Objekat površine 5000 m2 je u toku finalne realizacije, a završetak izgradnje je planiran do kraja ove godine. Zahvaljujući idejnom rešenju arh. biroa Sinestezia, ovaj hotel je uspeo da uđe u lanac Design Hotels koji postoji širom sveta.
Pored spomenutog hotela arhit. biro Sinestezia je 2008. godine u Londonu realizovao kompleksan projekat adaptacije, dizajna enterijera i objedinjavanja 4 ampartmana dve susedne kuće, koje predstavljaju reprezentativan primer engleske barokne arhitekture, smeštene u Wimpole street 58 u samom centru grada, nedaleko od poznate Oxfordske ulice. Slični projekti su takođe realizovani u Moskvi i Parizu.
Sinestezia je tokom godina, takođe učestvovala na brojnim izložbama i manifestacijama od kojih treba istaći Venicijansko Bijenale arhitekture u okviru postavke grada Beograda, izložbu dizajnera Istočne Evrope u Berlinu, prvo Arhitektonsko Bijenalu Pekingu, Bijenale u Istanbulu, kao i izložbu Syn-athrosis u Atini, između ostalih.
Studio Sinestezia je 2010 god. izabran i rangiran kao TOP 10 SERBIAN ARCHITECTS UNDER 40 od strane međunarodne arhitektonske organizacije i izdavača “New Italian Blood”, u saradnji sa Venicijanskim Bijenalom arhitekture i AutoDesk-om.

Izvor: Designed.rs

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!