Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Gde je mesto Crnoj Gori u globalnoj IT industriji?

REGION – Tarik Zaimović, direktor crnogorske agencije Bild Studio, govorio je za Dnevne novine o potencijalima IT industrije u Crnoj Gori, šta su najveća ograničenja i u kojoj meri je veličina tržišta presudna za definisanje trendova.

„Naša IT scena je potpuno neiskorišćena. Crnogorsko IT tržište je delom pokriveno od strane regionalnih firmi, jer mi nemamo firme koje su u stanju da im kvalitetno pariraju. Samo od novca koji se iznosi iz države možemo da zaposlimo više od 100 IT stručnjaka. U državi nemamo velike i ozbiljne firme koje su izvozno orijentisane, samim tim i konkurentne na regionalnom i globalnom tržištu. Najveći poslodavac u IT industriji je država i uglavnom je teško doći do takvih poslova, posebno za male firme i firme u razvoju. Iz raznih istraživanja i analiza koja se tiču pronalaženja države koja je pogodna za investiciju i outsourcing u IT-u, može se zaključiti da Crna Gora nije najpoželjnije rešenje“, rekao je Zaimović.

Prema njegovoj proceni, Crna Gora će za 3 do 5 godina biti na sadašnjem nivou država iz regiona. „Pod tim podrazumevam kvalitet IT obrazovanja i kadra, kvalitet i broj IT firmi, praćenje i kreiranje trendova, ponudu softverskih usluga i proizvoda, strukturu i kvalitet IT tržišta, IT infrastrukturu i IT strategiju razvoja i njeno sprovođenje. Situacija u regionu, sistemski i institucionalno, nije previše bolja od crnogorske, ali su njihove IT firme samoinicijativno složnije i organizovanije. Biznis barijere rešavaju mnogo efikasnije nego mi.“

Zaimović ističe da su zemlje regiona značajno u zaostatku u odnosu na zemlje Istočne Evrope, koje uvoze ogromne količine novca putem IT industrije. „One njihove probleme rešavaju, a šanse iskorištavaju sistemski i na institucionalnom nivou, pa je normalno što je IT industrija u njihovim zemljama u eksponencijalnom rastu po, gotovo, svim parametrima. Isto tako, zemlje Istočne Evrope značajno kasne za zemljama Zapadne i Severne Evrope, dok ovi kasne za Amerikom. Naravno, ovakvo stanje se može i treba gledati kroz prizmu velikih šansi i mogućnosti“.

IT industrija u Crnoj Gori poslednje tri godine beleži rast i predviđa se da će se taj rast nastaviti. „Svakako, to nije dovoljan rast kao u pomenutim državama i ne omogućava nam da sistemski rešimo glavne probleme, a to su izvoz i sopstveni razvoj ozbiljnih softverskih rešenja. Rast bi sigurno bio značajno veći kada bi bio propraćen odgovarajućom reakcijom institucija i privrede. Ako ne budemo razvojno i izvozno orijentisani bićemo osuđeni na stagnaciju. Stagnacija u IT-u znači sigurno propadanje industrije na duže staze.“

Ceo intervju pročitajte OVDE.

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!