Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Održan Evropski Festival Studentske Animacije – FESA

Festival Evropske Studentske Animacije (FESA) na temu „Ritual“ održan je ovog vikenda u Barutani na donjem Kalemegdanu. Cilj festivala bio je da se uspešno povežu evropske škole animacije – i profesori i studenti, kao i da se promoviše umetnost animacije.
U okviru DUNAVFESTA i u organizaciji institucije Beogradska tvrđava, održan je prva FESA (Festival evropske studentske animacije), kao četvrti festival u Srbiji specijalizovan samo za animaciju, posle ANIMANIME u Čačku, BALKANIME u Beogradu i ZLATNOG PUŽA u Vranju. Rezervisan samo za studentske filmove iz evropskih škola animacije i to na određenu TEMU. Za ovogodišnji festival izabrana je tema RITUAL, koja se dobro povezuje sa drugim sadržajima DUNAVFESTA i Beogradske Tvrđave u čijem okrilju se održava.
Festival je pokrenuo i dizajnirao Rastko Ćirić, profesor animacije na FPU uz pomoć Vuka Maksimovića, antropologa i mladog saradnika Beogradske Tvrđave.
Na FESA festivalu prikazano je 33 studentska animirana filma iz osam evropskih zemalja koja su prošla selekciju. U dva programa prikazano je 13 srpskih filmova, od kojih su 8 filmovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (to su OGLEDALO Ivana Stojkovića, BIO-SKOP Vida Rajina, VREME JE DA USTANEŠ Rajka Čučka, VIZIJA Stefana Katanića, BATERIJA Nenada Krstića, SPIN Tihane Vukčević, TOLERANCIJA Željke Džogaz i MANjINE ČAKRE Manje Lekić). Film SPIN Tihane Vukčević, studetkinje FPU osvojio je nagradu SAE Instituta u Beogradu – osmonedeljni kurs 3D animacije. Nagradu u kategoriji eksperimentalnog filma osvojila je Nataša Teofilović za svoj magistarski rad na Univerzitetu umetnosti.
Žiri za nagrade bio je sastavljen od tri profesora iz gradova podunavskih zemalja: JOZSEF FÜLÖP sa MOME Univerziteta iz Budimpešte, KAROLINE RIHA sa Škole za likovnu umetnost iz Beča i RASTKO ĆIRIĆ sa FPU Univerziteta umetnosti iz Beograda.
Znak Festivala – crveni čovečuljak koji potseća na šaru sa narodnog ćilima, posmatran sa dizajnerske strane, sadrži izvesnu novinu. Umesto jedne, strogo definisane karakteristične grafičke slike, kako je to uobičajeno, znak ima OSAM varijanti jednog oblika. Radi se o osam faza pokreta stilizovane figure, koje interpolirane mogu da proizvedu iluziju pokreta. To je pravi animirani znak, što i priliči festivalu animacije – osam crteža u pokretu daju samo JEDAN, ali animirani crtež.
Diplome za nagrade izrađene su u lentikular tehnologiji, tako da će pokreti iz nagrađenih filmova ostati „konzervirani“ na njima.

Izvor: Designed.rs

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!