today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Evolucija Interneta – šta nas čeka?

Pred brojnom publikom u Galeriji nauke i tehnike SANU, tribina „Evolucija interneta: Šta nas čeka“ otvorila neka od najvažnijih pitanja epohe. Pre četvrt veka, u martu 1989. godine u CERN-u, rešavajući dosadan i uporan problem, kompjuterski stručnjak Tim Berners-Li, ne sluteći o posledicama svog izuma, napravio je World Wide Web.
Tim povodom, Centar za promociju nauke organizovao je tribinu „Evolucija interneta: Šta nas čeka“. Reč je o tribini koja je održana u okviru izložbe „Nemogući dizajn“ u Galeriji nauke i tehnike SANU. Na tribini su govorili Zoran Stanojević sa Radio-televizije Srbije, Petar Kočović, direktor Gartnera u Srbiji, i Slobodan Marković iz Registra nacionalnog internet domena Srbije. Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević iz CPN-a.
Govoreći o počecima interneta koji danas poznajemo, Petar Kočović je podsetio na iskustva iz preduzeća Energodata, koje je još 1987. osvajalo ovu tehnologiju, kao i na prvi informacioni kabal kojim su povezivani računari. Ukazujući na više prelomnih trenutaka, Kočović je predstavio postupni razvoj interneta koji počinje još šezdesetih godina, da bi sa otkrićem Timotija Berners-Lija, njegov razvoj krenuo u današnjem smeru.
Slobodan Marković iz Registra nacionalnog internet domena Srbije je sa publikom podelio iskustva iz godina kada je internet, posredstvom akademske mreže, počeo da se razvija u Srbiji. On je podsetio da se zbog izolacije devedesetih, Srbija kasno uključila u svetske tokove, ali da je internet postao popularan sa građanskim protestima. Podsećajući na činjenicu da je u prvim godinama interent bio rezervisan za akademski deo populacije, Marković je objasnio kako je sredinom dvehiljaditih internet postao masovno dostupan.
Zoran Stanojević sa Radio-televizije Srbije je podsetio publiku na prve godine interenta koji je u eri građanskih protesta bio „slobodna zona“, ali se situacija kasnije bitno promenila. Stanojević je ukazao i na razlike između konvencionalnih medija i inetrenta, kao i načine na koji je internet promenio svakodnevicu.
Velika pažnja na tribini je posvećena budućem razvoju interneta, ali i pitanju privatnosti i bezbednosti na internetu. Ukazano je i na činjenicu da je interent u Srbiji vrlo razvijen, da je broj korisnika prevazišao mnoge zemlje u okruženju, ali i da način na koji se koristi ne mora obavezno da označava napredak.
Petar Kočović je podsetio na nove tehnološke trendove, kao i na inicijativu Interent of things, dok je Marković predstavio niz potencijalnih scenarija razvoja interneta, uključujući i pitanje „nacionalnog interneta“. Sagovornici su posebno istakli da je prostor interneta za jednu državu danas „možda značajniji nego njena teritorija“. I Marković i Kočović su se složili u oceni da se razvoj internet tržišta ne može u potpunosti predvideti, ali da on jednim delom počiva i na „vernicima“ pojedinih brendova.
Sa druge strane, Stanojević je objasnio kako „izveštavanje“ na društvenim mrežama ne može da zameni klasično novinarstvo, podsetio je kako je era privatnosti završena, ali i na pitanje „mehura od sapunice“ koji korisnici interneta prave oko sebe, zatvarajaći se u sopstveni „virtuelni prostor“ tako što biraju prijatelje istomišljenike i sadržaje koje im odgovaraju. „Ako samo čekamo, nećemo dočekati“, istakao je Stanojević, preporučujući korisnicima da u susretu sa novim tehnološkim rešenjima pre svega razmišljaju o svojim stvarnim potrebama koje im ona zadovoljavaju.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!