Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Drugo izdanje Festivala SINESTEZIJA!

Drugo izdanje Festivala SINESTEZIJA održaće se od 20. do 29. jula u Herceg Novom! Nakon uspešnog premijernog izdanja održanog u avgustu prošle godine, NVO Sinestezija spremna je da po drugi put preplavi ulice i trgove Herceg Novog zanimljivim dešavanjima, pretvarajući grad u vibrantan umetnički atelje na otvorenom i epicentar kreativne energije!
Koncerti na neobičnim lokacijama, iznenadni performansi koji pretvaraju slučajne prolaznike u spontanu publiku, multidisciplinarne izložbe, kreativne radionice, dečiji program, video projekcije – samo su neke od planiranih akcija koje će se održavati na oko 30 lokacija na potezu od Starog grada do šetališta, i od stare gradske luke Škver do Tunela na Toploj – u periodu od 20. do 29. jula, u okviru drugog po redu Festivala Sinestezija. Kao i prošle godine, preko 80 odsto programskih aktivnosti biće besplatno i otvoreno za širu publiku. Festival je multidisciplinarnog karaktera sa fokusom na vizuelnu umetnost i savremenu kreativnost u najširem smislu: od strit arta do performansa, preko video projekcija, grafičkih izložbi, do muzičkih nastupa i (od ove godine) poetskih večeri.
Festival Sinestezija, svojim inovativnim konceptom jedinstvenim na našim prostorima, ima kao glavni cilj promociju i afirmaciju savremene kreativne scene u Crnoj Gori, ali i obnavljanje nekada nadaleko poznatog statusa Herceg Novog kao grada koji svojim karakterističnim podnebljem privlači umetnike iz čitavog regiona. Organizacijom kulturno-umetničkih dešavanja na neobičnim lokacijama, Sinestezija želi da doprinese i valorizaciji interesantnih, a manje zapaženih lokacija u okviru gradskog jezgra.
Organizator festivala je NVO Sinestezija iz Herceg Novog, a njen glavni partner je beogradska Dis-Patch produkcija. Među partnerima festivala su, drugu godinu za redom, i čuvena platforma za dizajn karaktera Pictoplasma iz Berlina, organizator evropskih takmičenja u uličnom crtanju – Paint klub iz Austrije, Festival nove dečije kreativnosti – Kids-Patch iz Beograda i mnogi drugi. Među gostima ovogodišnje Sinestezije su Laserski samit jeftine grafike, inicijativa za promociju savremene poezije – Pesničenje iz Srbije, web zine Blood Becomes Water iz Bugarske… Festival će muzički obojiti egzotični zvuci DJ Zhao, audiovizuelni spektakl dvojca Incite iz Njemačke, Felony Flats, DJ Moodswinger, 2Beat or not 2Beat, kao i brojni gosti iz Crne Gore i regiona. Festival su podržali Goethe Institut, Uniqa osiguranje, zatim Štamparija Svijet, X Design, Cicak akustika kao lokalna podrška i mnogi drugi. Društvenu korist festivala od prvog dana prepoznali su organi lokalne uprave, pa Sinestezija drugu godinu za redom ima punu podršku Agencije za razvoj Herceg Novog, Turističke organizacije Herceg Novog, i Opštine Herceg Novi.
Definišući se kao festival za grad, tema Festivala Sinestezija je svake godine inspirisana nečim što je karakteristično za Herceg Novi. Nakon premijernog izdanja festivala koje je bilo posvećeno novskim oriđinalima, ovogodišnja tema je Egzotika: kao inspiracija za rad gostujućih umetnika ponudiće se priča o novskim pomorcima koji su vekovima donosili egzotično bilje iz raznih krajeva sveta, doprinoseći da grad danas bude poznat kao grad zelenila i neobičnih biljnih vrsta. Tema Egzotika biće tumačena u širem smislu – ne samo kao egzotično bilje i daleki krajevi, već i kao potražnja za neobičnim i egzotičnim u najbližem okruženju, kao prilagođavanje i razmena iskustava…
Pored gostujućih umetnika iz regiona, Sinestezija je ove godine pozvala na učešće i učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola. Oni su imali priliku da putem svojih škola ili nezavisno, do 5. juna šalju radove u tehnici kolaž na temu Egzotika (preferirani format je blok 5/A3, a dozvoljena je i miks tehnika). Najbolji radovi biće predstavljeni u okviru izložbe u Herceg Novom, i na sajtu festivala.
Vrata festivala Sinestezija otvorena su i dizajnerima iz Crne Gore i regiona: oni su pozvani da učestvuju na konkursu za festivalsku majicu koja se održava u saradnji sa portalom Booteeq.hr iz Hrvatske do 18. juna. Poziv je da se dizajniraju 2 majice: zvanična festivalska majica, i majica na ovogodišnju temu festivala: Exotica. Pobednici će dobiti nagradu u vidu PR promocije, 10 majica u željenoj veličini, a u slučaju majice na temu Exotica, dobiće i procenat od prodaje majica na portalu Booteeq.hr. Najbolji radovi biće izloženi u toku festivala. Svi koji žele pomoći u organizaciji, dokumentaciji i promociji festivala Sinestezija, mogu se prijaviti na konkurs za volontere, koji je u toku do 20. juna, tako što će poslati fotografiju, kratku biografiju, i napisati zašto i na koji način bi želeli da se uključe.
Za više informacija o tekućim konkursima i načinima učešća, možete se obratiti putem emaila na info@sinestezija.me.

Izvor: Designed.rs

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!