Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Digitalni horizonti u 2024.

U brzom ritmu digitalne revolucije, 2024. godina donosi obećanje novih transformacija koje će oblikovati našu svakodnevicu. U ovom dinamičnom digitalnom okruženju, promene su postale konstanta, a mogućnosti neprekidno rastu. Nikada ranije nismo bili toliko zainteresovani za istraživanje i eksperimentisanje sa novim tehnologijama i nestrpljivi da saznamo šta one sledeće donose.

Svedoci smo da se digitalni pejzaž neprestano menja, otvarajući vrata inovacijama koje su bile nezamislive čak i nekoliko godina unazad. Sa sve većim brojem mogućnosti koje nam tehnologija pruža, očekuje nas era u kojoj se teži jednostavnosti i praktičnim rešenjima, ali istovremeno raste i potreba za personalizacijom i autentičnošću.

Uzbudljivo je pratiti kako digitalni prostor evoluira ka autentičnijem doživljaju. Više smo otvoreni ka eksperimentisanju, istraživanju svojih kreativnih strana i deljenju autentičnih priča. U ovoj digitalnoj eri, autentičnost postaje ključna vrednost, a tehnologija se koristi kako bi se ojačala ljudska povezanost i izrazila individualnost.

Šta možemo da očekujemo od društvenih mreža?

Od eksperimentalnih platformi do revolucionarnih tehnoloških pomaka, brendovi će morati više nego ikada da drže korak sa promenama.

Suočeni sa kraćom pažnjom korisnika, marketinški stručnjaci sve više koriste kratki (short-form) i duži (long-form) sadržaj, bazirajući se na storytelling-u kako bi uspostavili dublje veze s publikom.

U 2024. godini, zadržavanje publike postaje imperativ, a fokus se preusmerava na engagement ili angažovanost. U sferi video sadržaja, kratki formati i dalje dominiraju, sa opravdanim očekivanjem da će interesovanje za njima rasti. Sa sve kraćom pažnjom korisnika, sposobnost prenošenja priče na vizualno privlačan i sažet način postaje ključna. Važnost opisa (captions) takođe ne smemo zanemariti, s obzirom na to da veliki broj korisnika gleda video sadržaj bez zvuka.

Ako se zadržimo na potrebi brendova da sve više angažuju svoju publiku, personalizovani i interaktivni trendovi nadmašuju tradicionalne metrike poput lajkova, komentara i pratilaca. DM-ovi (direktni razgovori) i Story objave postaju ključni za održavanje veze sa njima, a zabava postaje generator reakcija korisnika.

Aplikacija o kojoj se tokom prethodne godine dosta govorilo, X, hrabro zakoračuje izvan uobičajenih okvira društvenih mreža, težeći da postane „aplikacija za sve“, obavljajući čak prve novčane transakcije u Americi. Slično tome, Threads platforma, sa svojih 160 miliona korisnika, privlači pažnju brendova poput Canve i TedTalks, naglašavajući važnost dijaloga i interaktivnosti.

Pored toga, najnovija promena na LinkedIn platformi, koja uvodi Reels format, ukazuje na jasan fokus na video sadržaj u 2024. godini. Ova evolucija odražava trendove usmerene ka kraćem, ali intenzivnijem sadržaju, čime se korisnicima pruža brža i direktnija komunikacija i  otvara vrata potencijalno viralnom sadržaju bez preteranih napora marketinških timova, dok algoritam prepoznaje vrednost autentičnosti i relevantnosti.

Kada su u pitanju influenseri, mikro- i nano-influenseri postaju još relevantniji, nudeći autentičnost i dublje veze sa publikom. U sferi influens-marketinga, nano-influenseri donose veći engagement u odnosu na makro-influensere, pružajući brendovima efikasne strategije.

Na kraju, autentičnost postaje neophodna. U svetlu navedenih digitalnih promena, brendovi se sve više okreću kreativnim rešenjima i koriste AI i analitiku za optimizaciju kampanja i postizanje većeg povrata investicija. YouTube Shorts doživljavaju veliki uspeh, dok se društveni mediji transformišu u nove pretraživače informacija. U tom svetlu, data analytics i AI alati postaju neizostavni za prilagođavanje i optimizaciju marketinških kampanja.

Vesnik digitalnih trendova: Gde nas vodi TikTok?

U digitalnom dobu gde je pažnja korisnika neprocenjiva, ključ uspeha leži u stvaranju sadržaja koji oživljava ljudsku povezanost. Ovde, ljudski sadržaj ne samo da postaje poželjan, već i neophodan. Zamislite trenutak kada neko stoji pred kamerom, deleći priču sa vama kao da ste zajedno u prostoiji. Taj ton prijateljskog razgovora, gde se kompleksne teme pojednostavljuju, a motivi postaju razgovetni, postaje ključan za angažovanje publike.

Razmišljati o tonu glasa nije samo marketinški trik, već suštinski deo stvaranja autentičnog iskustva. Ljudi žele da čuju priču do kraja, gde je ton videa više prijateljski nastrojen, a manje profesionalan i korporativan. To je izazov i prilika da se brendovi približe svojoj ciljnoj grupi, gradeći dublje veze.

U trci za pažnjom, optimizacija ključnih reči u opisima i heštegovima postaje nužnost. Podaci pokazuju da oko 40% pripadnika Gen Z koristi TikTok (ali i ostale društvene mreže) za pretragu umesto tradicionalnih pretraživača. Precizno oblikovani opisi i heštegovi povećavaju šanse da budemo primećeni u ovoj digitalnoj gužvi.

Autentičnost i relevantnost u određenoj niši postaju ključni prioriteti, vredni više od pukog broja pratilaca. Interaktivni sadržaj, poput onog koji mami pažnju već u prvim sekundama, postaje neizostavan za održavanje angažovanosti. Rečenice koji izazivaju senzaciju i dramu osiguravaju da gledaoci ostanu zainteresovani.

Sa druge strane, dolazi do prezasićenja istih lica među kreatorima sadržaja. Ovde, kreativna rešenja za oglašavanje postaju ključ za izdvajanje iz mase. Upravo ovakve inovacije mogu privući pažnju ciljne publike i oživeti brend na nov način.

U svetlu novosti iz TikToka, gde se testira AI generator pesama, jasno je da se platforma drži svog muzičkog identiteta. Razmišljanje o pravcu kampanja koje uključuju muzički aspekt može biti ključno za ostvarivanje dodatne vrednosti na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Ukratko, u ovoj digitalnoj eri, uspeh dolazi iz stvaranja ljudskog, prijateljskog i relevantnog sadržaja. Optimizacija ključnih reči, interaktivnost, kreativnost u oglašavanju i pravilno doziranje muzičkog aspekta postaju ključevi za brendove koji žele ostvariti dublje veze sa svojom publikom.

Da li nas očekuju promene u web svetu?

Web development se kontinuirano transformiše kako bi odgovorio na dinamičnost digitalnog okruženja, a trendovi za 2024. godinu donose nekoliko ključnih evolucija u ovom polju.

Prvo, veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) postaju integralni deo web aplikacija. Ova integracija donosi napredne funkcionalnosti, poput personalizovanih preporuka i efikasnijeg analiziranja podataka, što unapređuje korisničko iskustvo.

JavaScript framework-ovi nastavljaju svoj uspon u web developmentu, pružajući programerima moćne alate za brže i efikasnije kodiranje. Pored toga, mobilna optimizacija i responsive design ostaju nezaobilazni, budući da mobilni uređaji i dalje dominiraju internet tržištem.

Napredne CSS tehnike i animacije postaju ključne za poboljšanje korisničkog iskustva. Ove tehnologije ne samo da čine stranice vizualno atraktivnijim, već i doprinose funkcionalnosti i interaktivnosti.

Single Page Applications (SPA) i dalje ostaju popularni zbog brzog učitavanja. Ovaj pristup omogućava ažuriranje samo delova stranice bez potrebe za ponovnim učitavanjem cele stranice, čime se poboljšava efikasnost i brzina korisničkog iskustva.

Serverless arhitektura postaje sve značajnija u web developmentu. Ovaj pristup omogućava programerima da razvijaju aplikacije bez tradicionalnih servera, čime se oslobađaju brige o infrastrukturi i omogućava im da se potpuno fokusiraju na kodiranje.

U suštini, trendovi u web developmentu za 2024. godinu ukazuju na sveprisutnu integraciju AI i ML, jačanje JavaScript framework-ova, nastavak fokusa na mobilnu optimizaciju, usvajanje naprednih CSS tehnika, popularnost SPA-a i sveprisutnost serverless arhitekture. Ovi trendovi reflektuju potrebu za brzim, efikasnim i inovativnim web aplikacijama u svetlu sve većih očekivanja korisnika.

Da li novi digitalni trendovi ograničavaju mogućnosti SEO?

Budućnost SEO-a korača prema pristupu koji duboko razume potrebe korisnika, insistira na etički i tehnički naprednijem pristupu i stremi ka pružanju relevantnih rezultata. Google postavlja E-A-T principe (iskustvo, stručnost, autoritativnost i pouzdanost) kao ključne smernice, podstičući proizvodnju visokokvalitetnog sadržaja.

Veštačka inteligencija postaje centralni deo SEO-a. AI alati, uključujući ChatGPT, donose razgovorni ton u interakciji između korisnika i pretraživača, stvarajući humanizovanije iskustvo. Uvođenje veštačke inteligencije u Google-ovo iskustvo pretraživanja menja način komunikacije. SGE (Search Generative Experience) predstavlja transformaciju pretraživača u pomoćnika za razgovor, pružajući odgovore na upite na način koji je bliži ljudskom iskustvu.

Postati autoritet u određenoj niši dobija na važnosti. Google daje prednost sadržaju koji pokazuje autoritet u određenoj oblasti.

Video sadržaj zauzima sve značajnije mesto, pa optimizacija za video postaje izuzetno važna. Korišćenje ciljanih ključnih reči, transkripta i kontrolnih tačaka postaje ključno za poboljšanje korisničkog iskustva. Promena u user search intent-u zahteva fokus na transakcionim i komercijalnim namerama, prepoznajući promenu korisničkih zahteva ka transakcionim ključnim rečima.

Kako će izgledati novi standardi oglašavanja?

Ovogodišnji fokus je usmeren na interaktivne video oglase, gde storytelling, opis proizvoda i usluga i jedinstvena prodajna ponuda (USP) igraju ključnu ulogu. Interaktivni video sadržaj, baziran na analizi trendova, pokazao se kao izuzetno tražen zbog sposobnosti poboljšanja korisničkog iskustva, povećanja angažovanja i postizanja personalizacije u PPC kampanjama. Isto važi i za Meta platformu, gde je fokus na video i carousel oglasima, dok se upotreba Single Image Ads značajno smanjuje.

Jedna od najznačajnijih promena je postepeno ukidanje kolačića trećih strana, posebno u pregledačima poput Google Chrome-a. Google planira eliminaciju dve trećine (67%) kolačića trećih strana do kraja 2024. godine. Sada, nulti podaci i podaci prve strane postaju od suštinskog značaja za uspešne kampanje. Prodavci moraju ozbiljno da razmotre alternativne pristupe, uključujući Google OTC i Meta CAPI, kako bi efikasno pratili konverzije.

U kontekstu Google-ove odluke da ograniči praćenje piksela treće strane na YouTube-u iz bezbednosnih razloga, Ads Data Hub postaje ključan alat za pružanje relevantnih podataka oglašivačima.

Rastuća popularnost glasovne pretrage postavlja nove izazove za performance marketing stručnjake. Virtuelni asistenti, poput Siri, Google Assistant i Amazon-ov Alek, odgovaraju na ključne reči koje korisnici izražavaju u prirodnom govoru. Prilagođavanje strategija ključnih reči postaje ključno kako bi se odgovorilo na evoluirajuće obrasce ponašanja korisnika.

Advantage+ kampanje na Meta platformi donose automatizaciju i olakšavaju oglašivačima prilagođavanje njihovih strategija. Ove kampanje eliminišu ručne korake u kreiranju oglasa i omogućavaju automatsko generisanje do 150 kombinacija oglasa odjednom. Na taj način, oglašivači brže uče koje kampanje ostvaruju konverzije, optimizujući svoj budžet na najefikasniji način. Fokus je i na Advantage+ kampanjama za publiku, kreativce i katalog, pružajući sveobuhvatno rešenje za različite aspekte performance marketing oglašavanja na Meta platformi.

Za Marketing mrežu tekst napisao:
Marko Anđelković, Digital Team Lead, smartpoint adria

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!