Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Crteži iz Aušvica

Memorijalni muzej Auschwitz objavio je veliki katalog crteža i drugih umetničkih dela koja su stvorili zatvorenici nacističkih konc-logora dok su u njima čekali na istrebljenje.
Pre nekoliko dana objavljena je serija od 32 crteža koji su nastali u konc-logoru Birkenau i koji prikazuju zastrašujuću svakodnevicu nacističkog terora.
Memorijalni muzej Auschwitz objavio je crteže kao najavu velikog kataloga u kojem će biti prikazano čak šest hiljada umetničkih dela koja su nastala u nacističkim logorima smrti. Umetnička produkcija koja je nastajala u nacističkim konc-logorima predstavljala je izraz otpora očajnih i zatočenih ljudi koji su čekali na neizbežnu smrt. Crteži koji su nastali u logorima, a mnogi su sačuvani, predstavljaju autentična i potresna svedočanstva iz najmračnijeg perioda savremene ljudske istorije koja se ne smeju zaboraviti.
Podsećanje je i jedan od ciljeva Memorijalnog muzeja Auschwitz koji je upravo objavio opširan katalog crteža i srodnih umetničkih dela koja su nastajala u logorima smrti. Crteži su otkriveni još 1947. godine u boci u temeljima barake u blizini krematorijuma, a pronašao ih je bivši logoraš koji je tada radio kao čuvar kompleksa logora Auschwitz-Birkenau.
Autor crteža je nepoznat, ali po onome što se na njima prikazuje stručnjaci su zaključili da su nastali do 1943. godine, jer se na njima prikazuju ulazna vrata logora bez elemenata nadogradnje, izvedene početkom 1944.

Izvor: tportal, Designed

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!