test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Ćirilice na poklon u Grafičkom kolektivu

Otvaranje izložbe šest ćiriličnih rukopisnih fontova – Ćirilice na poklon biće otvorena 2. aprila u 19h u galeriji Grafičkog kolektiva. Na izložbi će udruženje Tipometar prikazati rezultate projekta u okviru kog su, u poslednjih šest godina, na besplatno korišćenje data 23 fonta u okviru 6 font familija.
Udruženje Tipometar je nosilac projekta »Izrada i distribucija ćirilica – fontova za primenu na računarima« organizujući izradu familija fontova, ćirilica zajedno sa odgovarajućom latinicom, i njihovu distribuciju korisnicima putem sajta www.tipometar.org. Fontovi su besplatni i mogu se slobodno koristiti u svim medijima. Ovaj projekat od početka finansijski podržava Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, a 2011. godine deo sredstava je obezbedilo Ministarstvo vera i dijaspore Republike Srbije. Pismo ima fundamentalan značaj za kulturu. Naše pismo, ćirilica, sticajem istorijskih okolnosti, zapostavljeno je i gotovo zamenjeno latinicom. Zakon kojim je ćirilica postala obavezno službeno pismo, kao i promene u prosvetnim programima, stvori¬le su okruženje u kome je ona dobila prednost. Ipak, u izdavaštvu i grafičkom dizajnu, latinica još uvek preovlađuje. Jedan od važnih razloga je disproporcija u izboru računarskih fontova koji sadrže isključivo latinicu i onih koji obuhvataju i ćirilicu. Poslednjih godina u svetu se nudi sve veći broj multilingvalnih pisama. U nekima od njih je zastupljena i ćirilica, pa čak i onakva kakva odgovara našim potrebama, ali, takvih je relativno malo. Zbog toga je važno da se domaćim korisnicima stavi na raspolaganje što veći izbor tipografskih ćirilica koje su projektovali naši autori tako da u potpunosti odgovaraju standardima našeg pisma.
Tokom šest godina trajanja projekta preuzet je veliki broj besplatnih kompleta fontova sa sajta Tipometar. Broj korisnika meri se desetinama hiljada, a naše ćirilice prepoznaju se u mnogobrojnim knjigama, novinama, na pakovanjima, internetu, televiziji i u javnim prostorima. Neki primeri deo su ove izložbe.
Tipometar je udruženje čije su aktivnosti usmerene na pismo, tipografiju i grafički dizajn, prvenstveno kroz članke na sajtu www.tipometar.org, a zatim i organizacijom i učešćem na izložbama koje su u vezi sa ovim oblastima. Sadržina članaka obuhvata informacije o aktuelnim događanjima ali i obimne priloge sa teorijskom, kritičkom, istorijskom i savremenom tematikom. Posebna briga posvećena je izradi i distribuciji fontova domaćih autora, kao i formiranju fonda originalnih tipografskih pisama koja sadrže ćirilicu. U izdanju Tipometra izašle su knjige Svakodnevna tipografija, 2008. i Kofer pun slova, 2011. godine.

Izložba Ćirilice na poklon traje do 14. aprila.

Izvor: Designed

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!