test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Bez odlaganja: O položaju mladih umetnika

Marginalizovan položaj mladih vizuelnih umetnika u Beogradu tema je grupne izložbe “Bez odlaganja” koja će biti otvorena od 8. do 20. maja u Kulturnom centru Grad, a obuhvata i radionice za srednjoškolce o savremenoj umetnosti. Izložbeni projekat “Bez odlaganja”, čije su autorke Ana Bogdanović i Jelena Vojvodić, nastao je u okviru izložbeno-debatnog i edukativnog programa koji se odvija u KC Grad, a ima za cilj da predstavi, afirmiše, analizira, teorijski promatra i umreži mlade umetnike koji deluju u domenu savremene skulpture.
Centralni događaj tog višednevnog programa predstavlja grupna izložba u Velikoj galeriji i javnom prostoru oko KC Grada u okviru koje će osam mladih autora – Lidija Delić, Davor Dukić, Ivana Ivković, Nemanja Lađić, Marko Marković, Branko Milanović, Marko Stanković i Saša Tkačenko – prezentovati svoje radove u proširenom mediju skulpture koji su izvedeni posebno za tu priliku.
Prema navodima autorki projekta, rad umetnika na izložbi povezuje promišljen, aktuelan i kritički odnos prema umetničkoj praksi, kao i lokalna sredina u kojoj deluju neretko nailazeći na probleme tokom profesionalnog razvoja. Razlog za ograničavanje na medij skulpture leži tome što je u njenom polju umetnička produkcija mladih autora najmanje zastupljena, kako zbog finansijskih i prostornih ograničenja, tako i zbog nemogućnosti da se nakon završetka studija kroz izložbenu delatnost afirmišu i predstave stručnoj i široj umetničkoj javnosti. To su, ujedno, i najveći problemi sa kojima se mladi umetnici susreću u lokalnoj sredini.

Koristeći novoproducirane radove kao argument, na izložbi će, u okviru raznovrsnog programa, biti mapiran, diskutovan i problematizovan aktuelan marginalozovan položaj mladih vizuelnih umetnika u lokalnom kontekstu. U intenzivnom edukacijskom programu, koji je najvećim delom orijentisan na mlađu publiku, tokom trajanja izložbe biće ponuđena stručna vođenja sa umetnicima i autorima izložbe.
Istoričar umetnosti Vladimir Bjeličić, autor edukativnog programa, održaće u saradnji sa umetnicima sa izložbe, tri radionice za srednjoškolce u kojima će, kroz interakciju i komunikaciju, polaznici biti upoznati sa razvojem i značenjima savremene skulpture u teorijskom, praktičnom i kreativnom smislu. Cilj je da se mladim ljudima približi i demistifikuje savremena umetnost.
Više informacija o projektu moguće je naći na http://cargocollective.com/bezodlaganja.

Izvor: SEEcult.org

Autorski tim videa: Milica Tomović, Dalibor Tonković, Jakov Munižaba, Jelena Maksimović

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!