Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Beogradska nedelja dizajna 2012 u Narodnoj biblioteci Srbije

Sedma Beogradska nedelja dizajna, koja se ove godine održava od 4. do 10. juna, počastvovana je pozivom da sve svoje programe održi pod ikoničnim krovom zdanja arhitekte Ive Kurtovića iz sedamdesetih – Narodne biblioteke Srbije, saopštili su organizatori. Na ovaj način BND se priključuje proslavi 180 godina od osnivanja ove institucije značajne za sticanje znanja i očuvanje nacionalne baštine, koja će u renoviranom enterijeru, autora Zorana Radojčića, dočekati i okupiti vodeće svetske i domaće kreativce iz skoro svih oblasti kreativnih industrija. Tim povodom održana je konferencija za medije u ovom zdanju, na kojoj su osnivač i selektor Beogradske nedelje dizajna Jovan Jelovac pričao o finalnom programu BND, upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić o saradnji sa BND-om, dok su idea partners BND-a direktor programa umetnosti i obrazovanja British Council-a Ivana Đurišić i PR i marketing menadžer Instituta Servantes Mirjana Starčević predstavili podršku Beogradskoj nedelji dizajna.
Bez obzira na tešku finansijsku situaciju, u kojoj se ove godine našla Beogradska nedelja dizajna, zahvaljujući ličnim kontaktima i reputaciji koju BND ima u svetu, kao i podršci pre svega medjunarodnih organizacija, organizatori će u Beograd dovesti kreativce koji u svom radu ne poznaju granice, jer rade na svim meridijanima, a neki od njih su imali priliku da rade i u našoj zemlji. Italijansko-britanski industrijski dizajner Martino Gamper, britanski dizajn studio Troika, nove austrijske i francuske superzvezde Tomas Fajhtner i Matje Leaneur, holandska agencija 180 AMSTERDAM, najbolji nemački advertajzeri Jung Fon Mat i čuveni kreativni izdavači Geštalten, norveški dizajneri Non Format i Hejdej, američko-izraelski arhitekta Preston Skot Koen, Jerg Boner i Punkt iz Švajcarske, Mati Klenel iz Švedske, Matilda iz Australije, zatim brazilske i britanske arhitekte Isai Vajnfeld i Patrik Šumaher, trenutno najveća španska zvezda dizajna Hektor Serano i sada već kultni časopis Apartamento, Alto Univerzitet iz Finske, samo su neka imena od 30 kreativaca iz preko dvadeset zemalja sveta koji će se predstaviti posetiocima tokom šest dana festivala, dok region predstavljaju slovenački studio Enota, hrvatski atelje 3LHD, te zatim Lasvit, iz Češke, Kičen Budapešt iz Madjarske i Bitrot iz Grčke.
Na konferenciji, novinare je pozdravio upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić izražavajući zadovoljstvo što se ovakav festival održava u najstarijoj instituciji kulture u Srbiji. „Narodna biblioteka Srbije, kao najstarija i najuglednija institucija kulture u Republici i regionu doživljava Beogradsku nedelju dizajna kao veliki izazov i jedan poseban kreativni doživljaj koji će ostaviti trajnog traga u budućim delatnostima nacionalne biblioteke“.
Jovan Jelovac je pričao o inicijativi BND-a: “Sa neskrivenim uživanjem obišao sam renovirani dijamant Narodne biblioteke Srbije, dokaz da srpska kreativna industrija može u retkim ali izuzetnim slučajevima da parira svetskim liderima, ali i kao pripradnik pomenute kreativne zajednice sa takodje neskrivenom ljubomorom posmatrao sam “pravnu” i druge čitaonice u okviru nacionalne biblioteke, te je misija BND-a da kroz Fondaciju Narodne biblioteke Srbije pomogne osnivanju specijalizovane kolekcije knjiga iz oblasti dizajna. U to ime BND šalje poziv na adrese više od 200 alumnija koji su predavali na BND-u u proteklih sedam godina, među kojima je i desetina izdavača, da svoje potpisane monografije kao i sva svoja izdanja poklone kao osnivački nukleus ove svetske kreativne biblioteke, na raspolaganje srpskim kreativcima“.
Pored međunarodne kreativne konferencije koja će biti održana 7, 8. i 9. juna u Centralnoj čitaonici Narodne biblioteke Srbije, i drugi programi BND-a su našli svoje mesto u ovoj zgradi, koja je kulturno dobro i kao takva pod zaštitom zakona. Pre svega tu su kreativne radionice i masterklasovi BDW Dizajnlabs, besplatne za profesionalce kreativnih industrija Srbije i regiona, 5. i 6. juna u konferencijskoj sali nacionalne biblioteke, u kome će se inače svako veče od 20 časova prikazivati dizajnerski filmovi BND-a. Pretvarajući na zaista senzacionalan način celu nacionalnu biblioteku u izložbeni prostor svetskog dizajna, predstavljamo izložbe pod imenom BDW Dizajnpremieres u koprodukciji festivala, kao što su hrvatska „Razum i osećanja“, slovenačka “Tihe revolucije”, srpska “Kreativni prostor Srbije” u organizaciji SIEPE, koreanski “Samsung Ekspiriens”, italijanski En&Is Megafon, švajcarski Jerg Boner, španski „Disenjo”, kao i beogradsku premijeru multimedijalne izložbe, čija je svetska premijera bila u maju u Parizu – “Najbolja predavanja BND superzvezda 2006/2011“. Sve ove izložbe svečano otvaranje imaju upravo na zvaničnoj inauguraciji BND-a u sredu 6. juna u 20 časova u Narodnoj biblioteci Srbije, sa bogatim modnim, muzičkim i filmskim programom. Ispred same biblioteke, na vračarskom platou, biće organizovan sada već tradicionalan pravi mali urbani muzički festival “dizajnerske muzike”, BDW Dizajnights, svakog dana od 22, na kome će u četvrtak 7 juna nastupiti DJ Goldierocks, koja uređuje međunarodni muzički radio program British Council-a „Selektor“, a 8. i 9. juna i muzičke atrakcije Gabin i Luminodisco, uz warm up program i afterparty u produkciji partnerskog festivala SHARE. Svi ovi programi su potpuno besplatni za posetioce.
Ovogodišnja Beogradska nedelja dizajna ima i po prvi put svoju predpremijeru, u nedelju 03. juna projektom 100 % FUTURE SERBIA, kojeg realizujemo pod patronatom Ministarstva kulture Srbije, najavljujući BELEF-ovo kulturno leto. U saradnji sa SUPERKVART-om, koji će napraviti pravi gradski letnji block-party za Beograđane i njihove goste, i na zatvorenim ulicama Kralja Petra, Zmaja od Noćaja i Uzun Mirkovoj, organizovati žurku za pamćenje, uz DJ-ejeve, modne revije, gastro užitak, dekoraciju. U saradnji sa agencijom SIEPA dodelićemo nagrade učesnicima konkursa 100 % FUTURE SERBIA. Ova žurka označiće otvaranje ove jedinstvene gradske izložbe, gde će u preko 100 izloga od Kalemegdana do Slavije, svoje radove izložiti mladi, ali i već etablirani domaći dizajneri. Za vreme dve nedelje od 3. do 19. juna 2012, izlozi će “oživeti” u svoj svojoj kreativnosti u ulicama Knez Mihailovoj, Kralja Petra, Uzun Mirkovoj, Srpskih vladara, Strahinjića Bana i na Bulevaru.
Verovatno najsenzacionalnija vest ovogodišnjeg BND-a jeste da će celokupan tok festivala po prvi put biti uživo prenošen od otvaranja do zatvaranja, na verovatno najvažnijem svetskom dizajn mediju, portalu wallpaper.com! Ovaj prenos je omogućen koprodukcijom BND-a sa lukšemburskom kompanijom NOTOLA TV i beogradskom SOUNDRAY, kao glavnim tehničkim partnerima festivala.
Još dva dana mogu da se nabave ulaznice po povlašćenoj ceni od 18.000,00 dinara, za tri dana konferencije SLOBODA NA KVADRAT na kojoj učestvuju poznati svetski kreativci. Cena za studente iznosi 13.000,00 dinara bez obzira na vreme kupovine, a studenti kreativnih industrija imaju još veće pogodnosti jer uz motivaciono pismo mogu dobiti kartu po ceni od samo 6.500,00 dinara. Za kupovinu je neophodna registracija na sajtu www.belgradedesignweek.com, pri čemu će zainteresovani dobiti detaljna uputstva i sve neophodne informacije. Kupovinom karte preko portala Marketing mreža ostvarujete popust od 10%. Više informacija možete dobiti upitom na mejl ivana.parcetic@gmail.com.
Više informacija na: www.belgradedesignweek.com.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!