today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Agresivan marketing davaće sve manje efekta!

Christoph Engl, generalni direktor kompanije Brand, specijalno za Marketing mrežu govori o turističkom marketingu, brendiranju turističkih destinacija, ali i koje društvene i kulturne promene će u velikoj meri uticati na reklamnu industriju u narednih nekoliko godina.

Koje je vaše omiljeno mesto za odmor?
Razlikuje se iz godine u godinu. Uvek više stvari utiče na izbor lokacije. Putovanje je za mene istraživanje novih perspektiva, pa i taj aspekt ima svog udela.

Kako se turistički marketing razlikuje od produktnog brend marketinga? Da li je razlika u donošenju emotivnih odnosno racionalnih odluka?
Da, neke razlike postoje, ali ima puno zajedničkih pitanja i pristupa. Ponekad se turistički marketing obraća većem broju različitih ciljnih grupa sa različitim sadržajem, nego što je to potrebno potrošačkim proizvodima. Ipak, i jedna i druga vrsta marketinga treba da imaju jasne poruke, jednostavnost u pristupu, neposrednost, emotivnost i da budu zasnovane na atraktivnim činjenicama.

Koja su pravila od suštinskog značaja za turistički marketing?

Potreban nam je razvoj još mnogo atraktivnih proizvoda koje će pratiti dobra priča. U većini slučajeva turistički marketing se svodi na oglašavanje i komunikaciju, a gubimo iz vida koliko je samo odredište važno. U najboljem slučaju reklama može da nam obezbedi veću informisanost i skrati vreme za koje će proizvod postati poznat, ali ga ne čini atraktivnim. Veliki izazov za bilo koju turističku destinaciju nije napraviti najbolju kampanju, već razviti i garantovati najbolju ponudu za potencijalne potrošače. Na kraju krajeva dobra marketinška strategija se zasniva na odlično razvijenoj strategiji brenda, koja je poslednjih godina u konzumerskim industrijama postala pravi „izraz umetnosti“.
Dobro razvijena brend strategija bazira se na nekoliko definisanih tema i ponuda za identifikovane ciljne grupe i jasno ograničava promociju svih aspekata i proizvoda određene destinacije. Na taj način – promovisanjem svega za svakoga – destinacija se ne izdvaja od konkurenata i kao krajnji rezultat potrošači je klasifikuju samo po najnižoj ceni, ne i po specifičnoj ponudi.

Po vašem mišljenju, koje društvene i kulturne promene će u velikoj meri uticati na reklamnu industriju u narednih nekoliko godina?
Čini mi se da će ženski uticaj i sve veća individualizacija uticati na turističku industriju više nego na druge. Sve više odluka donosiće žene, potrošači će sve više i više odbijati masovne proizvode, a identifikacija potencijalnih kupaca će postati prilično teška, čak i nemoguća. Tailor made koncepti i proizvodi će postati popularniji i tailor made marketing će za njih biti izuzetno važan. Stare metode podizanja svesti o proizvodima neće više davati rezultate. Fanovi će promovisati proizvode koje vole, brendove će pratiti zajednice fanova, a agresivan marketing će davati sve manje efekta. Ljudi su razvili dobar osećaj za ono što im je potrebno a šta treba u startu odbaciti. Ukoliko ono što nudite nije relevantno i ne nađe se na pravom mestu u pravo vreme, potrošači ga neće ni uzeti u razmatranje.

Ukoliko biste se bavili turističkim marketingom za Srbiju, šta biste preduzeli?
Predložio bih da se ulože napori u pronalaženje odgovora na tri osnovna pitanja:

  1. Koje su to ključne prednosti i najviši nivo usluge koje bi Srbija mogla da pruži, a koje se istovremeno prožimaju sa osnovnim vrednostima destinacije?
  2. Koju jasnu sliku i emociju potencijalni potrošači treba da imaju na umu o Srbiji, da bi je posmatrali kao destinaciju koja verodostojno konkuriše drugima?
  3. Kako bi atraktivne ponude i teme koje prate osnovne vrednosti destinacije bile razvijene i na koji način bi mogle da izgrade poverenje u destinaciju kao specifičan brend?

Christoph Engl biće jedan od predavača na 23. Slovenačkom festivalu oglašavanja (SOF), koji će se održati od 26. do 28. marta u Portorožu.

Autor: Ivana Parčetić

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!