today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Zakuni se u zakon

Autonomni ženski centar, simbolično na Međunarodni dan žena, pokreće važnu kampanju koja poziva građanke i građane da se pridruže borbi protiv zloupotrebe i neovlašćenog deljenja intimnih fotografija i snimaka. Pod sloganom „Zakuni se u zakon“ kampanja nosi snažnu poruku i direktno poziva na potpisivanje peticije koja ima jasan cilj – donošenje zakona koji neovlašćeno deljenje intimnih sadržaja kvalifikuje kao krivično delo.

Ova praksa, koja se često naziva i „osvetnička pornografija“, iako se širom sveta ide ka izbacivanju korišćenja tog termina, sve je rasprostranjenija pojava u našem društvu. Žrtve ovakvih zloupotreba su najčešće žene svih uzrasta, koje osećaju sramotu i doživljavaju emocionalnu patnju i osudu društva, te postaje preovlađujući oblik seksualnog nasilja kojim se ozbiljno krše privatnosti, intima i dostojanstvo devojčica, devojaka i žena. Zbog toga, peticija ima za cilj unapređenje zaštite žrtava putem ustanovljavanja krivične odgovornosti učinilaca ovih dela.

„U kampanji su iskorišćena najčešća obećanja i zakletve kojima se muškarci služe kako bi ubedili potencijalne žrtve da bez zadrške pošalju svoje intimne fotografije i snimke. ‘Krupne’ reči i obećanja kao što su: „majke mi“, „svega mi“, „očiju mi“, „dece mi moje“, vrlo se lako pogaze, te su s namerom smeštene u formu zakonske izjave. Ovim jednostavnom, a upečatljivom porukom, Autonomni ženski centar želi da ukaže na to koliko je apsurdno da jedinu zaštitu predstavljaju ponekad olako izgovorene reči kada je u pitanju ovako ozbiljna i intimna tema. Šaljemo poruku državi, posebno Radnoj grupi Ministarstva pravde koje radi na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i društvu u celini, da je zakon jedina prava zaštita“, ističe Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Ovaj društveni fenomen ima svoje korene u odnosima moći i kontrole. Žrtve, prvenstveno devojčice, devojke i žene, se suočavaju sa ozbiljnim posledicama kada njihova privatnost postane predmet javnog komentarisanja i zlostavljanja. Kroz kampanju se ističe važnost edukacije o posledicama deljenja intimnih sadržaja trećim osobama, ali i o potrebi za pravnom zaštitom onih čiji su privatni sadržaji zloupotrebljeni bez njihove saglasnosti.

Donošenje zakona koji bi osudio i sankcionisao neovlašćeno deljenje intimnih sadržaja predstavlja korak napred u smeru stvaranja društva koje poštuje privatnost i individualna prava svake osobe. Ova inicijativa, usmerena na zaštitu žrtava svih uzrasta, šalje i snažnu poruku da se ovakvi oblici digitalnog zlostavljanja neće tolerisati u našem društvu.

Važno je da se svi građani aktivno uključe u podršku ovoj kampanji, potpisivanjem peticije i širenjem svesti o štetnosti neovlašćenog deljenje intimnih fotografija i snimaka. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo u kome su intimnost i privatnost svake osobe poštovani i zaštićeni. Podržimo kampanju „Zakuni se u zakon“, jer svaki potpis je važan.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!