Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

Oglašavanje

spot_img

ISPRATI

Začarani krug u kojem samo radimo na sopstvenu štetu…

Povodom projekta Agency Report, koji je pokrenula Marketing mreža, u saradnji sa agencijom IPSOS Strategic Marketing, na temu transparentnosti tržišta govorila je Marinela Ristić, Group Account Director agencije Media House.

„Tema transparentnosti je složena i osetljiva i debata o ovoj temi – problemu je često predmet mišljenja, korektnosti javnog istupanja, ali ne činjenica. Svi koji će dati izjavu na ovu temu će reći da je ona važna, gotovo ključna za kvalitet naše industrije, a istovremeno će biti učesnici i svedoci potpuno netransparentnih procesa u medijskoj industriji. Tu prvenstveno mislim na tenderske procese pri evaluaciji ponuda za zakup medija, sam media buying kao i netransparentnost merenja medijskog performansa. Svi želimo uređeno društvo i postojanje pravila, ali vrlo često smo svedoci zaobilaženja svih pravila omogućeno nepostojanjem industrijskih normi. Kao što je slučaj sa gradskim prevozom, svi tvrdimo da je loš, da se u njega ne ulaže, ali ćemo se vrlo često ili bar povremeno sa jakim izgovorom voziti bez karte. I tako nastaje taj začarani krug u kojem samo radimo na sopstvenu štetu.

Generalno od strane klijenata postoji zahtev za niskim cenama, a medijske agencije se uglavnom i dalje vide samo kao agencije za kupovinu medijskog prostora i to je uglavnom naša greška.
Ovakva situacija je štetna za sve igrače: vlasnici medija imaju sve manje sredstava da ulože u kvalitetan sadržaj, medijski klijenti gube vidljivost kada svako može kupiti jeftinu ekspoziciju, a medijske agencije ne mogu uložiti u kvallitetniji kadar.

Dok god su poslovni modeli agencija, ali i medija okrenuti sebi i svojim interesima , dok god je klijentima prioritet niska cena teško da će nešto uistinu promeniti. Kada klijenti shvate da medijske agencije rukovode njihovim novcem i kada prestanu da gledaju samo na medijske KPIs već umesto njih počnu da prate marketinške KPIs, kada svima u procesu budu bile dostupne i jasne i transparentne informacije tek onda fer utakmica može da počne, jer uloga medijskih agencija se odavno promenila.

Potpuno je razumljivo da klijenti žele da imaju uvid u način praćenja i prikazivanja rezultata svojih kampanja, jer agencije igraju ključnu ulogu između klijenta i potrošača. Sa tom svešću i klijenata i agencija možemo raditi na međusobnom poverenju i jedino tada ćemo biti transparentni savetnici. Onda će agencije ulagati u kvalitetne i talentovane ljude, biće u stanju da se u potpunosti posvete tome da razumeju klijentov biznis i brendove, onda će raditi za dobre rezultate i dodatnu vrednost. Naravno, i kada agencije budu nagrađivane zbog rezultata. Samo tako se može razviti pravo partnerstvo između klijenata i agencija.

Potpuno sam sigurna da svi učesnici u ovom procesu, agencije, klijenti i mediji moraju da se menjaju i da misle dugoročno i da transparentnost mora biti nezaobilazni deo njihovog poslovanja.“

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!