Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Vrednost tržišta digitalnog oglašavanja u Srbiji u 2011. godini procenjena na preko 12 mil. EUR

Ukupna vrednost tržišta digitalnog i interaktivnog oglašavanja u 2011. godini u Srbiji procenjena je na 12,2 mil EUR, dok je za 2010. procenjena na 8,97 mil EUR. Rast tržišta procenjen je na 36,12%, uprkos periodu ekonomske krize koja se osetila na svim poljima. Najveći rast zabeležen je u kategoriji „display“ oglašavanja (54%), čime ovaj segment doprinosti ukupnoj vrednosti tržišta u 2011. sa 57%, rezultati su izveštaja „Adex 2011“.
Nakon preliminarnih procena koje su rađene za potrebe predstavljanja istraživanja „Adex 2011“ na Interact kongresu u organizaciji IAB Europe, IAB Serbia je za srpsko tržište objavio zvanični izveštaj o potrošnji na digitalno i interaktivno oglašavanje u 2011. godini, sa osvrtom na 2010. radi poređenja i određivanja stope rasta kako ukupne vrednosti tržišta, tako i po pojedinačnim kategorijama koje su tom rastu doprinele.
Pored „display“ oglašavanja, veliki rast je zabeležilo i oglašavanje na internet pretraživačima ili search-engine marketing (36%), od kojih apsolutnu dominaciju na srpskom tržištu ima pretraživač „Google“. Tržište mobilnog oglašavanja u 2011. se procenjuje na samo 50.000 EUR, a njegov dalji rast, koji se opravdano očekuje zbog velike popularnosti smart telefona, biće praćen budućim „Adex“ istraživanjima.
Podaci korišćeni u ovom izveštaju su rezultat kalkulacija, istraživanja i procene stručnog tima „IAB Serbia“. Pokriveni segmenti tržišta uključuju kategorije: display oglašavanje, search-engine marketing, plaćeni oglasi i listinzi, mobilni marketing, kao i kategoriju ‘ostalo’ koja obuhvata: kontekstualno oglašavanje, marketing na društvenim mrežama, oglase na društvenoj mreži Facebook, affiliate marketing, content marketing (online PR i sl.), e-mail i newsletter marketing, kao i optimizaciju za internet pretraživače (SEO).
IAB, kao institucija, pruža referentne podatke o veličini i obimu tržišta digitalnog oglašavanja na globalnom nivou. Prve podatke o stanju na online tržištu IAB je objavio 1996. godine za tržište SAD-a, a IAB Europe od 2006. godine pokreće i prvi Adex projekat za Evropu.
Ove godine po prvi put Adex istraživanje IAB Europe uključuje i Srbiju, što govori o tome da je razvoj lokalnog digitalnog tržišta sada praćen na institucionalnom nivou kroz rad i aktivnosti IAB Serbia.

Izvor: eKapija

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!