Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Video na zahtev raste brže od svih ostalih plaćenih medija!

SVET – Investicije potrošača i oglašivača u isporuci premium video sadržaja putem bežičnog interneta ubrzano se povećavaju širom sveta, a ulaganja u ovaj tip sadržaja, ili OTT (over-the-top), dosegnuće iznos od 129,3 milijarde dolara do 2023. godine. Od tog iznosa, očekuje se da će oglašivači uložiti 46,6 milijardi dolara (36%) na video na zahtev finansiran oglasima (AVOD), što je gotovo dvostruko više u odnosu na današnja ulaganja.

Ovi i ostali ključni nalazi deo su najnovijeg WARC mesečnog izveštaja o globalnim trendovima u oglašavanju, ovaj put fokusiranog na OTT. Podaci iz istraživanja digitalne TV, temeljenog na 138 zemalja iz celog sveta, za ovu godinu procenjuju vrednost OTT tržišta na 68,7 milijardi dolara, što je porast od 29 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Očekuje se da će nešto više od trećine (34,7%), tj. 23,8 milijardi dolara, ovogodišnjeg ukupnog OTT ulaganja otići na AVOD platforme, kao što su Hulu, HBO Now i Sony Crackle.

Očekuje se da će Kina preteći SAD i postati najveće svetsko AVOD tržište po prvi put ove godine, privlačeći 8 milijardi dolara oglašivačkih budžeta – što je trećina ukupne globalne vrednosti. Očekuje se da će AVOD u SAD-u privući tek malo ispod ovog iznosa, tj. 7,9 milijardi dolara.

Treba napomenuti i da je AVOD još uvek u svom začetku. Očekivanih 23,8 milijardi dolara ulaganja od strane brendova iznosi 5,2% udela u globalnom ulaganju u oglašavanje ove godine (što je porast u odnosu na 4,5% u 2017. i 3,7% u 2016.). No, u poređenju sa podacima u WARC-ovim izveštajem International Ad Forecast, vidljivo je da ulaganja u AVOD rastu brže od drugih plaćenih medija, a vrednost tržišta gotovo će se udvostručiti do 2023. godine, sa predviđenim iznosom od 46,6 milijardi dolara.

59,5 miliona domova u SAD-u koristilo je OTT u aprilu 2018. godine, što je povećanje od 17% na godišnjem nivou prema podacima kompanije comScore. Ova brojka predstavlja gotovo dve trećine (63,5%) svih domova sa Wi-Fi-em u ovoj zemlji.

Trećina američkih OTT domova trenutno su „bežični“, što znači da ne koriste plaćenu kablovsku ili satelitsku pretplatu. Čak 18% domaćinstava su ranije imali pretplatničke TV usluge, ali su ih napustili u korist OTT-a, dok 14% nikada nije koristilo ovakve usluge.

Rast penetracije interneta, brzina bežičnih usluga i rast broja uređaja omogućavaju raznovrsnije iskustvo gledanja. Pored toga što ovo pruža veću udobnost za potrošače, takođe usložnjava kompleksnost i tehnološke izazove za marketere, jer se medijski krajolik sve više menja.

Za više informacija posetite https://www.warc.com/data

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!