Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Veliki brat na internetu

U vreme dok se širom Evrope organizuju veliki protesti protiv usvajanja međunarodnog sporazuma AKTA, kojim treba da se uvede stroža kontrola interneta kad je reč o piratskom materijalu, vlada u Londonu razmatra da reformiše sajber prostor i omogući bezbednosnim službama da pristupe privatnim podacima koje razmenjuju milioni korisnika širom sveta.
Program razvijanja komunikacijskih sposobnosti, kako glasi puno ime zakonskog predloga, predviđa da svi internet provajderi i druge kompanije čuvaju podatke korisnika godinu dana.
Ukratko, „veliki brat“ će znati koga zovete, koje sajtove posećujete i šta pišete, prenose ostrvski mediji. Uprkos činjenici da je toliko dugo čuvanje podataka samo po sebi kršenje prava, kako navode neke grupe za zaštitu privatnosti, zakon predviđa još jednu stavku.
Bezbednosne službe, poput MI5, MI6 i vladina Služba za komunikaciju, imaće pristup tim podacima ukoliko im zatrebaju u borbi protiv terorizma ili nekog drugog vida „ugrožavanja“ bezbednosti zemlje. Strahuje se da bi takav zakon mogao da primora telekomunikacione kompanije i internet provajdere da kompromituju privatnost korisnika. Iako se navodi da tekstualne poruke i telefonski pozivi neće biti snimani, mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava i privatnosti smatraju da će čak i takav vid komunikacije biti sniman.
Direktor organizacije za zaštitu slobode „Straža velikog brata“ Nik Pekls kaže da je ovo sraman pokušaj britanske vlade da nadgleda šta sve rade njeni građani dok su na internetu. „Britanci su već postali jedan od naroda koje sopstvena vlada najviše špijunira u običnom životu. Ta ista vlast sada hoće da vas nadgleda i onlajn“, ističe Pekls.
Novi zakonski predlog, koji je malo izmenjen plan Laburističke stranke iz 2009. godine, biće objavljen u maju. „Konzervativci i liberalne demokrate počeli su svoje mandate velikim obećanjima da će smanjiti državno nadgledanje“, podseća Džim Kilok, izvršni direktor jedne od organizacija za zaštitu ljudskih prava, prenosi Dejli telegraf. „Nijedna država u istoriji nije bila u mogućnosti da sakupi toliko privatnih informacija. To je način da se u sve što kažemo o nekome ili nečemu ima uvid“, ističe Kilok.
Društvene mreže, kakva je Fejsbuk, takođe će potpadati pod taj zakon, kao i direktna onlajn prepiska, poput one na Tviteru. Ići će se čak do toga da i interna komunikacija u masovnim onlajn igrama bude proveravana, ukoliko to bude potrebno.

Izvor: RTS

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!