today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Velikani srpske štampe

Predstavljanje knjige „Velikani srpske štampe“ profesora Dimitrija Boarova i Vladimira Barovića biće održano u petak, 2. marta u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Promocija počinje u 11 časova, a o knjizi će pored autora govoriti Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike“ i Mihalj Ramač, publicista i novinar.
U centralnoj biblioteci Filozofskog fakulteta od 12 časova biće otvorena izložba literature i izvora koju su autori koristili u izradi monografije. Izložbu je upriličila bibliotekarka Violeta Rakić sa saradnicima, i na njoj će biti izloženo preko stotinu bibliografskih jednica, monografija, zbornika radova, časopisa i novina.
Knjiga „Velikani srpske štampe“ izdanje je „Službenog glasnika“. Knjiga sadrži portrete 26 istaknutih novinara koji su po oceni autora zaslužili da se nazovu velikanima srpskog novinarstva. „Velikani“ su nastali nakon petogodišnjeg arhivskog istraživanja, analize štampe i rada na istorijskim izvorima, a delo počinje sasvim logično portretisanjem čuvenog Dimitrija Davidovića, oca srpskog novinarstva.
U knjizi su naši najpoznatiji novinari od Pere Todorovića, preko Krste Cicvarića i Jaše Ignjatovića, do Aleksandra Nenadovića i Slobodana Glumca, a obrađeni su i narodni tribuni koji se bave novinarskim poslom, poput Svetozara Miletića, Mihaila Polit-Desančića, Jaše Tomića, Svetozara Markovića, Vladimira Jovanovića, Mite Cenića. U velikane su uvršćeni i poznati srpski pisci i pesnici koji su radni vek posvetili novinarstvu, kao što je Laza Kostić, Zmaj Jova, Nušić, Crnjanski, Drainac.
Autori su dužnu pažnju posvetili i onima koji su ostavili velikog traga u novinarskom, uredničkom i izdavačkom poslu te su mesto na srpskom žurnalističkom nebu zavredili i Danilo Medaković, Vladislav S. Ribnikar, Dušan Popović, Mir Jam, Bogdan Pešić, Predrag Milojević.

Izvor: UNS

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!