Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Uskoro nacrt zakona o javnom informisanju

Šefica Odeljenja za medije Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Dragana Nikolić Solomon izjavila je danas da je Nacrt zakona o javnom informisanju još na proceni u Briselu i da bi uskoro trebalo da se nađe u parlamentarnoj proceduri.
Nikolić Solomon je, posle debate „Partnerstvo za transparentnost: mediji, građani i lokalna vlast“ u niškom Medija centra, rekla da se na sajtu Ministarstva kulture nalazi Nacrt zakona o elektronskim medijima, a da Radna grupa radi na doradi Zakona o javnim elektronskim servisima. Ova tri zakona će zaokružiti implementaciju Medijske strategije, rekla je ona.
Nikolić Solomon je pomenula da je nedavno u Vranju formirana komisija za projektno finansiranje medija u kojoj su i dva novinara. Komisija bi trebalo da donese pravilnik o načinu raspodele novca za finansiranje sadržaja od javnog interesa. To je pravac kojim će ići sve lokalne samouprave ubuduće, ukoliko se usvoji i primeni zakon o javnom informisanju, rekla je ona.
Ukoliko mediji dobijaju državnu pomoć, rekla je Nikolić Solomon, ona se mora trošiti transparentno i za proizvodnju određenih sadržaja. Prema njenim rečima, sve preporuke Evropske unije su da se novac poreskih obveznika mora rasporediti transparentno, ravnomerno i za najbolje medijske sadržaje, a ne da ide automatski određenim medijima.
Vlada Srbije je od prošle godine uložila veliki trud i napor da se usvoji medijska reforma i zakonodavni okvir i da zaživi tržište, kako bi mediji profitirali od pravljenja visokoprofesionalnih programa, rekla je Nikolić Solomon. Mi se još nalazimo u tom procesu, on nije završen, ali je Vlada odradila neke važne korake u pogledu finansiranja medija, rekla je ona i najavila izlaz države iz medija.
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je nužno za svaku demokratsku vlast da bude transparentna. Ako na državnom nivou nađete opravdanje za određene barijere u pristupu informacijama iz ovog ili onog razloga, takvih razloga je mnogo manje na lokalnom nivou, rekao je Šabić.
Komunikacija mora da bude mnogo neposrednija. Narod bira, narod plaća porez i ima pravo da zna kako se vlast obavlja, rekao je Šabić.

Izvor: RTV

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!