Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

UNS: Novinari u najtežem položaju u novijoj istoriji

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava danas, 3. maja, Udruženje novinara Srbije izdalo je Proglas u kome se ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji, kao i da su ugrožene medijske slobode.
UNS je, u okviru akcije „Pet minuta gromoglasne tišine“, pozvao medije da danas, od 11.55 do 12 sati, prekinu program i pročitaju i objave Proglas. Udruženje u Proglasu zahteva da retoričku spremnost nove vlasti da se država povuče iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancija da će novac poreskih obveznika, kojim država sada finansira javna informativna preduzeća, biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finanansiranje, najmanje u visini od dva odsto budžeta lokalnih samouprava. Prema poslednjem istraživanju UNS-a, 49,2 odsto članova odgovorilo je da novinari pritisnuti nemaštinom pribegavaju autocenzuri u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa, a da 27,4 odsto pribegava samocenzuri u velikoj meri.
UNS, takođe, protestuje što nova vlast okleva da na dnevni red Vlade Srbije stavi dve godine star izveštaj Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o srpskim medijima. Udruženje upozorava da se tabloidi često koriste kao glavno oruđe političkih obračuna, pri čemu se gaze moralne i društvene norme, kao i načelo samostalnosti uređivačke politike i autonomije glavnih urednika. Sudbina javnih servisa Srbije i Vojvodine u rukama vlasti. Pored toga, novinari i urednici u najvećim medijima sve češće polažu račune marketing menadžerima, stručnjacima za odnose s javnošću, kako ne bi ugrozili poslovne i političke interese kompanija, što je dovelo do nedostatka istraživačkog novinarstva.
Kako se navodi u Proglasu, sudbina javnih servisa Srbije i Vojvodine je u rukama vlasti koja je, odlaganjem rešavanja naplate pretplate i najavom prelaska na budžetsko finansiranje, na sebe preuzela odgovornost zbog daljeg pada prihoda od pretplate. UNS daje podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara, i poziva Specijalno tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istrage ubistava i kidnapovanja novinara srpskih redakcija u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Povodom Svetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Srbije i Koalicije zaposlenih u medijima uputilo je Ministarstvu kulture i informisanja saopštenje u kome se navodi da je cilj istinski slobodni mediji. Bez posla ostalo više hiljada novinara i medijskih radnika, od 52 privatizovana medija uspešno radi samo jedan – u Srbobranu
Oni navode da je pre toga potrebno braniti medije od ljudi koji govore o privatizaciji medija, a misle na sopstvene interese i onih koji na sav glas pričaju o slobodi medija, a misle na profit.
U saopštenju se kaže da Sindikat novinara i Koalicija, iako predstavljaju većinu srpskih medija, nemaju predstavnike u radnoj grupi kako bi ravnopravno mogli da zastupaju interese novinara širom Srbije.
„Nepoželjni smo jer argumentovano tvrdimo da je privatizacija medija ostavila katastrofalne posledice, da će izlazak države iz medija, pod nepromenjenim uslovima, značiti otkaz za 5.000 kolega i otvoriti put tajkunizaciji i tabloidizaciji“, navode u ovim udruženjima. Oni ističu da je od početka tranzicije u Srbiji bez posla ostalo više hiljada novinara i medijskih radnika, da su prošle godine u stečaj otišli TV Avala, TV Čačak i kragujevačka „Svetlost“, a od 52 privatizovana medija uspešno radi samo jedan – u Srbobranu.
Takođe, ukazuju da u mnogim privatnim medijima zaposleni primaju platu manju od 20.000 dinara, da im se ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje i zabranjuje sindikalno angažovanje. Sindikat i Koalicija su pozvali kolege da se pridruže tradicionalnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, i danas tačno u podne zamrače ekrane, isključe ton i prekinu rad.

Izvor: Tanjug

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!