Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Umeće nemogućeg – poslovanje u regionu

U okviru Weekend Media Festivala u Rovinju, a kao deo projekta BalCannes, održan je panel „Umeće nemogućeg – poslovanje u regionu“. Na panelu su učestvovali direktori nekih od najvećih reklamnih agencija u regionu: Sašo Pešev (New Moment, Makedonija), Primož Pusar (Pristop, Slovenija), Zdenka Milanović (McCann Beograd, Srbija), Senad Zaimović (Fabrika, Bosna i Hercegovina) i Andrea Šumanovac (Unex, Hrvatska), dok je panel moderirao Davor Bruketa (Bruketa&Žinić OM).
Na panelu se raspravljalo o servisiranju regionalnih klijenata, spajanju tržišta, biznisu u regiji, izazovima pojedinih tržišta i sličnim temama, a ključna tema rasprave bila je kako u uslovima smanjivanja tržišta ostvariti rast i koji su planovi pojedinih agencija.
Prema onome što je rečeno, svaka agencija je pronašla svoj model. Neki su počeli poslovati u drugim zemljama kroz otvaranje kancelarija i kupovinu agencija, drugi su pokušali doći do novih poslova kroz globalne mreže kojima pripadaju, neki su pratili svoje klijente kroz njihovo širenje na nova tržišta ili su razvijali nove usluge na domaćem tržištu. Svi čini se pokušavaju izvoziti na tržišta i izvan regije i tu se vidi najveći potencijal rasta i razvoja.
Smanjivanje poslovne aktivnosti glavni je izazov svih agencija u regionu, smatra Bruketa i dodaje: “Kao odgovor na taj izazov događa se čitav niz poslovnih inicijativa koje će osnažiti našu industriju, učiniti je konkurentnijom i otvoriti joj vrata lukrativnih tržišta. Ili ćemo pronaći nove klijente izvan našeg uobičajenog igrališta ili nećemo postojati. Svakom je to jasno. Snažno jačanje izvoza je jedini izlaz za većinu kompanija i reklamne agencije tu nisu izuzetak. U tom kontekstu vodeće agencije iz regije sve su manje jedna drugoj konkurencija, a sve više partneri u epskom poduhvatu spašavanja marketinške industrije u regiji.”

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!