today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Težak položaj medija u Srbiji

Pet medijskih novinarskih udruženja traži od aktuelne, ali i buduće vlasti, da se ozbiljno pozabave položajem medija i novinara u Srbiji. Medijska koalicija upozorava da su uslovi pod kojima mediji rade danas, najteži u poslednjih 12 godina.
ANEM, UNS, NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres ujedinila je ista muka – loš položaj medija i novinara u Srbiji. Resor medija je u drugom planu i u pregovorima o Vladi, primećuje Saša Mirković iz ANEM-a. On je rekao da od nove vlade traže bržu primenu medijske strategije, završteka privatizacije medija, obelodanjivanje nacrta zakona o javnim servisima i javnom informisanju, suzbijanje piraterije i sprovođenje projekta digitalizacije. Mirković je rekao da se mora završiti proces privatizacije medija, jer učešće države u vlasništvu medija doprinosi nefer utakmici na „osiromašenom medijskom tržištu“ i osvrnuo se na novinsku agenciju Tanjug koja je u stoprocentnom vlasništvu države.
Ona Vlada koja se pozabavi izveštajem pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać o medijima, pokazaće da ima ozbiljnu nameru da reši problem, kaže Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a. Ona je kazala da je prethodne četiri godine vlast bila uspešna jedino u uvođenju cenzure i samocenzure u medijima.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) ocenio je da je politička elita dovela medije na prag opstanka jer su nejaki i poljuljani mediji podložni istrumentalizaciji. Medijska koalicija će od nove vlasti tražiti formiranje nezavisne međunarodne komisije, koja bi ispitala sve okolnosti nerazjašnjenih ubistava novinara u Srbiji. Po rečima predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašina Obradovića, teško je i besmisleno postalo obeležavati godišnjice smrti kolega Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića kada su ubice i dalje na slobodi. Istakao je da je degutantno slušanje obećanja onih koji su na vlasti da ta ubistva samo što nisu rasvetljena.
Obradović je naveo da će od nove vlade tražiti osnivanje međunarodnog tima za istragu tih ubistava u kojem bi bili strani stručnjaci i predstavnici udruženja medija. Taj tim bi utvrdio eventualne propuste u istrazi i da li ima razloga zbog kojih je nemoguće saznati imena ubica i nalagodavaca.
Medijska koalicija traži završetak procesa privatizacije medija, konsultovanje struke u pisanju medijskih zakona i suzbijanje piraterije. Ukoliko se starim putem nastavi, i nova vlast će pokazati da medije želi na kratkoj uzici, zaključuju oni.

Izvor: B92, Tanjug

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!