Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Svi možemo aktivno da se uključimo!

SEEDIG 2016, regionalni skup o upravljanju Internetom u jugoistočnoj Evropi, održan je 22. aprila u Beogradu. Tema skupa bila je „Can we SEE Internet governance?“, a događaj je okupio učesnike iz regiona Balkana i susednih zemalja. Cilj skupa bio je diskusija svih stejkholdera o upravljanju Internetom, a ne odlučivanje.

Kada je američka Nacionalna administracija za telekomunikacije i informacije (NTIA) u martu 2014. objavila nameru da prepusti svoju nadzornu ulogu nad time globalnoj višeakterskoj zajednici, planirano je da se taj proces tranzicije završi do septembra 2015. Ova informacija izazvala je brojne diskusije i komentare u internet zajednici, ali i neizvesnost, budući da pomenuti proces još uvek nije završen.

Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a, rekao je za Marketing mrežu da je višeakterski model (multistakeholder model) upravljanja Internetom već veoma raširen i po njemu se odvija upravljanje internet adresnim prostorom od strane krovne organizacije (ICANN), kao i mnogih nacionalnih registara domenskih naziva (među njima i RNIDS). Prema njegovim rečima, takav model upravljanja podrazumeva da su u odlučivanje o svim bitnim pitanjima uključeni svi zainteresovani akteri – pored same organizacije koja neposredno upravlja internet adresnim prostorom konsultuju se i državni organi, razne organizacije nevladinog sektora, stručna udruženja, zainteresovani pojedinci itd.

„Posle dve godine napornog rada velikog broja pojedinaca, uključenih u razne radne grupe ICANN-a, donet je predlog za tranziciju IANA funkcija na način koji bi obezbedio stvarno uključivanje više zainteresovanih grupa aktera u upravljanje internet adresnim prostorom – što podrazumeva i određene izvršne funkcije, koje su ranije bile isključivo prerogativ ICANN-a. Taj predlog je upućen Američkoj vladi 10. marta 2016. i sada smo u periodu od 90 dana, u kome se očekuje odgovor Američke vlade“, objasnio je Rodić i dodao da ako model bude usvojen (a ne očekuju se veći problemi), mi u uobičajenim, svakodnevnim internet aktivnostima nećemo osetiti baš nikakvu promenu.

„Vaš Internet će biti onoliko brz koliko možete da platite vašem provajderu, registrovaćete onoliko domena koliko ste mogli i do sada. Čemu onda toliki trud? Promeniće se sistem pozivanja na odgovornost ICANN-a i u nastupajućim promenama u korišćenju Interneta i rešavanju raznih problema (od kojih će većina tek pokazati pune efekte – kao što je privatnost) njihovo rešavanje će biti sprovođeno po novim pravilima, koja su za početnike, ali i one upućene, na prvi pogled izuzetno ‘zamršena’, ali je zamišljeno da obezbede visok nivo usaglašavanja različlitih interesa. To je način da se i glas onih koji su „mali“ (po bilo kom osnovu) jasnije čuje na svetskoj pozornici. To je za mene osnovna prednost višeakterskog modela upravljanja Internetom“, ocenio je naš sagovornik. Ono što je, uslovno govoreći, „mana“ ovakvog modela je potreba da interes koji svako iskazuje bude jasno artikulisan, na način koji može da pretvori usputni „lajk“ ili raspojasani „hejt“ u jasno iskazani, valjani argument koji može da se upotrebi u donošenju kvalitetne odluke.

Kao što je istakao Rodić, lokalne internet zajednice mogu da uzmu učešće na kom nivou – od zainteresovanih pojedinaca, organizacija do država. „Sve zavisi od zainteresovanosti – ali i posvećenosti, jer je potrebna zaista značajna energija (lična i kolektivna) da bi se na kvalitetan način ušlo u materiju. Učešće na skupovima je jedan od načina, ali još važnije su aktivnosti između skupova, na kojima se široko diskutuju zadate teme. A ko ‘zadaje’ te teme? Opet zajednica, tako je program ovogodišnjeg SEEDIG 2016 realizovan uz učešće najšire internet zajednice, tokom procesa u kojem su predlagane moguće teme, pa se o njima glasalo, i na kraju je ceo program oblikovan procesom ‘odozdo na gore'“.

Domaćin drugog po redu godišnjeg skupa SEEDIG 2016 je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), a podršku su dale međunarodne internet organizacije EuroDIG, IGF, IGFSA, ICANN, ISOC i RIPE, zatim Savet Evrope i Evropska komisija, kao i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Direkcija za eUpravu, SOX i ISOC Serbia.

Autor: Ivana Parčetić Mitić

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!