Sve je stalo samo veb prodavnice rastu!

Period iza nas, bio je nepredvidiv, na momente zanimljiv i prepun izazova. Sa pojavom pandemije korona virusa, ceo svet je naišao na velike promene u načinu poslovanja i stilu života. Nešto što do samo pre godinu dana nismo mogli ni da sanjamo, sada je postalo deo svakodnevnog života. Neki momenti koji su se stidljivo pojavljivali preko noći su postali rutina.

U jednom momentu sve je stalo. Radnje su pogasile svetla i sve se činilo kao tužni kraj jedne ere. Ali uvek postoji rešenje. Uprkos merama koje su ograničile naše kretanje, protekla godina je bila jedna od najdinamičnijih kada je u pitanju Internet. Pre svega kupovina je na vebu zaživela kao nikada do sada. Ne samo mladi već i ozbiljni seniori sada imaju svoje profile na omiljenim online shopovima. Vlasnici prodavnica koji pre nisu imali online prodaju preko noći su pokušavali da osoposobe svoje shopove ili makar društvene mreže.

U agenciji smo se susreli sa teškim zadatkom, da u istom trenutku paralelno radimo na izradi više online prodavnica. Podaci (izvor: Valiconom) govore da je u u Srbiji 61% od svih online kupaca kupovalo redovno ili intenzivno.

Zašto je super kupovati online? Osim izvesnog razloga da ne rizikujete da dobijete virus, tu je još mnogo benefita. Nema stresa oko gužvi u radnji ili parkiranja ispred iste, čak i da poželite da šoping obavite baš na Black Friday. Niko vas ne požuruje, niti gleda preko ramena dok kontemplirate nad cipelama koje su lepe ali vam nisu zaista potrebne. Tu je i dostava na vrata kada vam zaista mrzi da glomazne stvari sami nosite.

O uštedi vremena je bespotrebno i pričati. Nekad kupovinu možete da obavite dok ste zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi (naravno ne dok ste za volanom).
Ponuda je veća nego u radnji, jer sada je magacin, npr. u Španiji, na samo klik od vas. Garancija i vraćanje robe su danas besprekorno usaglašeni i nema brige, čak i da se predomislite lako ćete povratiti svoj novac. Lakoća plaćanja je zagarantovana, većina prodavaca nudi opciju plaćanja pouzećem ili karticom.

A šta se najviše kupuje? Pre svega modna industrija drži primat. Ako želite da budete profi kupac morate da usvojite savet da pre najavljenih velikih sniženja vaša korpa za kupovinu već bude puna željenih komada i da kada se online kapije otvore samo kliknete na plaćanje. Značajno je poraslo naručivanje tehnike, ali i gotove hrane, namirnica, kao i lekova. Prodaju se onlajn knjige, priručnici i razni kursevi za usavršavanje. Skočile su i pretplate na razne platforme za gledanje serija i filmova.

Pojedini umetnici su počeli da naplaćuju striming svojih nastupa. I zar nije spektakularna ideja da u nemogućnosti odlaska na koncert gledate svoje omiljene pevače i zaplešete kao da vas niko ne gleda. Ok pazite na komšiju iz zgrade preko puta.

U Srbiji primat nepresušnog izvora, kada vam zatreba igla ili lokomotiva, ima Aliexpress, kao i Kupujem Prodajem.

Savet domaćim trgovcima za 2021. godinu jeste da na vreme napune svoje digitalne rafove i ulože više, pre svega u marketing, ali i logističke operacije koje će morati da prate povećanu potražnju. Opstanak firmi će definitvno zavisiti od njihovog snalaženja u digitalnom svetu.
Neka brz net bude sa vama!

Autor teksta: Ana Stojanović, WMA


Oceni tekst

4,00 od 5
Loading...

Komentari