Startup Genome po prvi put izmerio srpski startap ekosistem!

Organizacija Startup Genome do sada je analizirala preko 150 gradova, a u izveštaju za ovu godinu predstaljena su 54 startap ekosistema širom sveta. Po prvi put među njima se nalazi se i Srbija. Beograd-Novi Sad je jedini ekosistem koji je posmatran u ovom delu sveta.

Ovo istraživanje startap ekosistema pokrenula je Inicijativa „Digitalna Srbija“, a realizuje ga američka organizacija Startup Genome, uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a, dok su se u samo prikupljanje podataka uključili ključni igrači iz domaće startap zajednice. Pogledajte izdvojene rezultate domaćeg ekosistema ili preuzmite celokupan izveštaj.

Ključni nalazi su sledeći:

  • U Beogradu i Novom Sadu trenutno postoji između 200 i 400 startapa i naš ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja.
  • Ekosistem je značajno porastao u poslednje dve godine, maksimalna ocena 10 za rast investicija u domaće startape i 9 za rast ukupnog broja startapa.
  • Kao ključna prednost ekosistema identifikovan je pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta.
  • Najrazvijenije oblasti su gaming i blockchain, u kojima smo u top 10 ekosistema na svetu, a kompanije koje se pojedinačno pominju u ovim oblastima su Nordeus i 3Lateral, kao i GameCredits, OriginTrail, Blinking i MVP Workshop. U izveštaju se posebno ističe i Asocijacija industrije video igara Srbije koja organizuje inkubatore i programe u partnerstvu sa vodećim igračima kao što su Facebook i Unity.
  • Od državnih programa, najveći fokus stavljen je niske poreske stope za kompanije — tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz postojanje posebnog IP Box poreskog režima sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo 3%.
  • Vrednost ekosistema i investicija je dosta niža od svetskog proseka, ali verovatno i od realnog stanja. Razlog za ovaj niži broj je dvostruk — značajan broj „domaćih“ startapa registrovan je u drugim zemljama, dok s druge strane u kalkulaciju ne ulaze startapi koji nisu dobili investicije, jer im je teško proceniti vrednost (a, ovakvih timova u našem ekosistemu ima mnogo).

Više informacija pronađite ovde.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari