Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Startup Genome po prvi put izmerio srpski startap ekosistem!

Organizacija Startup Genome do sada je analizirala preko 150 gradova, a u izveštaju za ovu godinu predstaljena su 54 startap ekosistema širom sveta. Po prvi put među njima se nalazi se i Srbija. Beograd-Novi Sad je jedini ekosistem koji je posmatran u ovom delu sveta.

Ovo istraživanje startap ekosistema pokrenula je Inicijativa „Digitalna Srbija“, a realizuje ga američka organizacija Startup Genome, uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a, dok su se u samo prikupljanje podataka uključili ključni igrači iz domaće startap zajednice. Pogledajte izdvojene rezultate domaćeg ekosistema ili preuzmite celokupan izveštaj.

Ključni nalazi su sledeći:

  • U Beogradu i Novom Sadu trenutno postoji između 200 i 400 startapa i naš ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja.
  • Ekosistem je značajno porastao u poslednje dve godine, maksimalna ocena 10 za rast investicija u domaće startape i 9 za rast ukupnog broja startapa.
  • Kao ključna prednost ekosistema identifikovan je pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta.
  • Najrazvijenije oblasti su gaming i blockchain, u kojima smo u top 10 ekosistema na svetu, a kompanije koje se pojedinačno pominju u ovim oblastima su Nordeus i 3Lateral, kao i GameCredits, OriginTrail, Blinking i MVP Workshop. U izveštaju se posebno ističe i Asocijacija industrije video igara Srbije koja organizuje inkubatore i programe u partnerstvu sa vodećim igračima kao što su Facebook i Unity.
  • Od državnih programa, najveći fokus stavljen je niske poreske stope za kompanije — tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz postojanje posebnog IP Box poreskog režima sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo 3%.
  • Vrednost ekosistema i investicija je dosta niža od svetskog proseka, ali verovatno i od realnog stanja. Razlog za ovaj niži broj je dvostruk — značajan broj „domaćih“ startapa registrovan je u drugim zemljama, dok s druge strane u kalkulaciju ne ulaze startapi koji nisu dobili investicije, jer im je teško proceniti vrednost (a, ovakvih timova u našem ekosistemu ima mnogo).

Više informacija pronađite ovde.

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!