Stanje i perspektive sandžačkog novinarstva

Povodom 80 godina od izlaska lista „Sandžak“, u organizaciji Resora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog veća, u Prijepolju je juče održan okrugli sto na temu „Mediji u Sandžaku i demokratija“. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nekoliko regionalnih i lokalnih medija sa područja Sandžaka, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća, kao i predstavnici drugih institucija iz Sandžaka.
U uvodnom izlaganju govorili su Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Izvršnog odbora BNV i glavni i odgovorni urednik „Sandžačkih novina“ i Redžep Škrijelj, glavni i odgovorni urednik časopisa „Bošnjačka riječ“ i šef Resora za obrazovanja BNV. O istorijatu sandžačkog novinarstva govorio je Muhedin Fijuljanin, dok je o liku i delu Mehmeda Šakira Kurtćehajića, prvog bošnjačkog novinara, govorio dr Redžep Škrijelj.
Čestitajući predstavnicima medija u Sandžaku značajan jubilej, narodni poslanik i predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević ukazao je na neke od problema sa kojima se suočavaju mediji u Sandžaku, inicirajući raspravu na temu sandžačkog novinarstva kao bitnog elementa ukupnog društvenog života u Sandžaku. On je u vezi sa tim istakao činjenicu da su u prošlosti tu ideju u veoma značajnoj meri afirmisali pojedinci i istaknuti intelektualci iz reda srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa, a da su danas njeni zagovornici uglavnom iz reda pripadnika bošnjačkog naroda, ukazujući na potrebu zajedničkog delovanja pripadnika svih nacionalnih zajednica u Sandžaku u tom pravcu.
Džudžević je posebno istakao da se mediji u Sandžaku, i uopšte u celoj zemlji, suočavaju sa čestom politizacijom i zloupotrebom od strane određenih političkih, ekonomskih i drugih struktura, ukazujući na njihov veliki značaj u kreiranju javnog mnjenja i stvaranju slike o sveukupnom stanju u društvu.
Na potrebu očuvanja i negovanja sandžačkog regionalnog identiteta i u oblasti novinarstva ukazao je i direktor Televizije Tutin, Albin Gegić, koji je istakao posebno zadovljstvo što se 80-ta godišnjica od izlaska lista „Sandžak“ održava upravo u gradu u kojem je taj list počeo da izlazi.
Glavna urednica Televizije Forum iz Prijepolja, Mileva Milević postavila je pitanje potrebe bilo kakve polarizacije, ističući kao glavno pitanje očuvanje objektivnosti u informisanju i zaštite nezavisnosti novinarske profesije.
Istaknuti prijepoljski novinar Ibrahim Aličković istakao je značaj jubileja, ukazujući na potrebu uspostavljanja saradnje između medija i organizacije ovakvih i sličnih rasprava u vezi sa stanjem u medijima i planovima njegovog poboljšanja u budućnosti.
U raspravi su učestvovali i drugi predstavnici javnog i kulturnog života iz Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Izvor: Medija cantar Beograd


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari