test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Stanje i perspektive sandžačkog novinarstva

Povodom 80 godina od izlaska lista „Sandžak“, u organizaciji Resora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog veća, u Prijepolju je juče održan okrugli sto na temu „Mediji u Sandžaku i demokratija“. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nekoliko regionalnih i lokalnih medija sa područja Sandžaka, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća, kao i predstavnici drugih institucija iz Sandžaka.
U uvodnom izlaganju govorili su Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Izvršnog odbora BNV i glavni i odgovorni urednik „Sandžačkih novina“ i Redžep Škrijelj, glavni i odgovorni urednik časopisa „Bošnjačka riječ“ i šef Resora za obrazovanja BNV. O istorijatu sandžačkog novinarstva govorio je Muhedin Fijuljanin, dok je o liku i delu Mehmeda Šakira Kurtćehajića, prvog bošnjačkog novinara, govorio dr Redžep Škrijelj.
Čestitajući predstavnicima medija u Sandžaku značajan jubilej, narodni poslanik i predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević ukazao je na neke od problema sa kojima se suočavaju mediji u Sandžaku, inicirajući raspravu na temu sandžačkog novinarstva kao bitnog elementa ukupnog društvenog života u Sandžaku. On je u vezi sa tim istakao činjenicu da su u prošlosti tu ideju u veoma značajnoj meri afirmisali pojedinci i istaknuti intelektualci iz reda srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa, a da su danas njeni zagovornici uglavnom iz reda pripadnika bošnjačkog naroda, ukazujući na potrebu zajedničkog delovanja pripadnika svih nacionalnih zajednica u Sandžaku u tom pravcu.
Džudžević je posebno istakao da se mediji u Sandžaku, i uopšte u celoj zemlji, suočavaju sa čestom politizacijom i zloupotrebom od strane određenih političkih, ekonomskih i drugih struktura, ukazujući na njihov veliki značaj u kreiranju javnog mnjenja i stvaranju slike o sveukupnom stanju u društvu.
Na potrebu očuvanja i negovanja sandžačkog regionalnog identiteta i u oblasti novinarstva ukazao je i direktor Televizije Tutin, Albin Gegić, koji je istakao posebno zadovljstvo što se 80-ta godišnjica od izlaska lista „Sandžak“ održava upravo u gradu u kojem je taj list počeo da izlazi.
Glavna urednica Televizije Forum iz Prijepolja, Mileva Milević postavila je pitanje potrebe bilo kakve polarizacije, ističući kao glavno pitanje očuvanje objektivnosti u informisanju i zaštite nezavisnosti novinarske profesije.
Istaknuti prijepoljski novinar Ibrahim Aličković istakao je značaj jubileja, ukazujući na potrebu uspostavljanja saradnje između medija i organizacije ovakvih i sličnih rasprava u vezi sa stanjem u medijima i planovima njegovog poboljšanja u budućnosti.
U raspravi su učestvovali i drugi predstavnici javnog i kulturnog života iz Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Izvor: Medija cantar Beograd

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!