Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Šta je „Istina o godinama“?

Koliko često razmišljamo o starenju? Čega se bojimo, a čemu se radujemo u vezi sa starošću? Šta je najveći izvor zadovoljstva, a šta najveća briga u starosti? Kada je kasno za započinjanje sopstvenog biznisa ili za zaljubljivanje? Da li se u Srbiji mišljenja o starosti i starenju razlikuje u odnosu na svet?

Na ova, i mnoga druga pitanja, odgovore daje istraživanje „Istina o godinama“ McCann Truth Centrala ekspertskog centra agencije McCann Beograd. Istraživanje je pored Srbije sprovedeno na svetskom nivou u više od 30 zemalja što daje autentični uvid u globalna dešavanja, kao i mogućnost upoređivanja lokalnih i globalnih rezultata.

Cilj ove studije je bio dvojak – s jedne strane ona istražuje odnos i stavove prema starenju kroz različite generacije, a s druge, pruža mogućnost boljeg razumevanja onih koji su ušli u godine u kojima im društvo pripisuje etiketu star(ij)ih.

U našoj zemlji istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 18 godina, a poseban deo studije bavi se starijima od 55 godina kojih je u istraživanju bilo 500.

“Starenje nije tema koja je rezervisana samo za stare. Starenje je neminovan proces koji ’’pogađa’’ sve generacije i sve ljude, ma gde živeli i ma kakvim stilom života živeli. Pritisak da se osećamo i izgledamo mlado nikada nije bio veći nego u današnje vreme. Ova studija nam je pokazala na koji način ljudi zaista doživljavaju starenje i starost, kako se taj odnos menja sa godinama života, da li i šta radimo da usporimo starenje, za čime ćemo jednog dana možda žaliti, po čemu se mi u Srbiji razlikujemo u odnosu na svet i još mnogo toga. Ova tema do sada nije istraživana na ovako sveobuhvatan način tako da nam rezultati studije daju jednu novu perspektivu u sagledavanju procesa starenja i našeg odnosa prema njemu iz mnogo različitih uglova” kaže Željka Mićić, menadžrka za istraživanja i razvoj u agenciji McCann Beograd.

Otkrivamo Vam nekoliko istina o godinama:

1. Ne radujemo se starosti
U Srbiji, osobe u 20-im i 30-im godinima su najmanje zabrinute za proces starenja i najmanje razmišljaju o starosti jer je vide kao daleku budućnost. Međutim, sa godinama sve manje smo ravnodušni prema činjenici da starimo, a sve više zabrinuti i uplašeni.

2. Finansije su najveća briga stari(ji)h u Srbiji dok je porodica je najveći izvor zadovoljstva
Najveći izvor zadovoljstva za 72% osoba starijih od 55 godina su njihova deca i unuci pa bi tako najveći procenat njih najradije provodio vreme upravo u krugu porodice.

95% tvrdi da ima dobar odnos sa potomcima, i žele da budu upamćeni najviše kao neko ko je brinuo o porodici i prijateljima. Finansijske poteškoće su problem broj 1. stari(ji)h u Srbiji, a zatim slede brige vezane za probleme njihove dece i unuka.

3. Kada smo zapravo stari?
Najveći procenat učesnika studije smatra da smo stari kada uđemo u sedmu deceniju života, ali mlađe osobe pomeraju ovu granicu ka 50-im, dok oni stariji u većem procentu smatraju da je osoba stara kada uđe u 70-te.

58% ispitanika kaže da za ljubav nikada nije kasno i da za nju nikada nismo stari.

McCann Truth Central agencije McCann Beograd do sada je predstavio istraživanja: „Istina o mamama” (2013.), „Istina o wellness-u” (2014.), „Istina o mladima” (2015/2016.) i deo je globalnog ekspertskog centra McCann, koji je prisutan u 168 centara širom sveta.

McCann Truth Centar je nastao iz potrebe da se spoznaju lokalno relevantne istine koje će pomoći da bolje razumemo svet potrošača ali i da podatke sagledamo i u regionalnom i globalnom kontekstu. Misija ovog eksprtskog centra je da uz pomoć sveobuhvatnih istraživanja otkrijemo neotkrivene istine o svetu oko nas, istine koje imaju moć da podstaknu promene, preokrenu ustaljeni način razmišljanja i inspirišu na aktivnosti koje doprinose rastu poslovanja.

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!