Šta je guglala Srbija u 2020?

Google je nedavno objavio izveštaj “Year in Search”, o najčešće pretraživanim pojmovima u svetu u 2020. godini. Kako je i očekivano, među rečima na koje su ljudi najčešće tražili odgovore su “korona virus” i “simptomi korona virusa”, koje su se najviše pretraživale u martu, aprilu i maju, da bi intenzitet pretrage za ove reči opao do kraja godine.

Slično je sa pojmovima koji se odnose na događaje, poput američkih izbora, pokreta “Black lives matter” ili ličnostima poput Kobe Bryant i Harvey Weinstein, koji su se masovno pojaviljivali u pretragama u skladu sa periodom godine kada su bili aktuelni.

Svet je kontinuirano tokom 2020. godine bio zainteresovan da sazna više o aktuelnostima vezanim za pojmove kao što su: maske, vakcine, smrt, nezaposlenost, Zoom, Google classroom, ali i TikTok i Tesla akcije. Ove reči su tokom cele godine bile tražene u najpopularnijem pretraživaču na svetu.

Kada je o reč o pretrazi u Srbiji, DIRECT MEDIA United Solutions, inspirisana Google izveštajem i vizuelizacijom Roshaan Khana, pripremila je lokalnu verziju ovog izveštaja. Data & Insight i Digital tim Direct Medije su sakupili podatke iz Google Trends Data, a analizirani su, kao i u Google izveštaju, pojmovi koji su se najviše pretraživali u Srbiji tokom godine na izmaku, a koji su se odnosili na vesti, ljude i događaje.

I pored sličnosti sa globalnom pretragom u delu koji se odnosi na reči vezane za pandemiju, a koje su se pretraživale, manje ili više, tokom cele godine i kod nas (vakcina, korona virus, Google classroom…), građani Srbije pretraživali su i izbore u Americi, NBA ligu, ali i lokalno popularne i aktuelne pojmove.

Tako je među najčešće guglovanim ličnostima u Srbiji u 2020. bio patrijarh Irinej, kao i književnica Isidora Bjelica. Pažnju domaće javnosti privukle su i dve serije, jedna domaća, a druga sa Netfliksa – “Igra sudbine” i “La Casa de Papel”.

Sredinom leta, pretraživana reč bili su izbori u Srbiji 2020. TikTok, društvena mreža koja doživljava ekspanziju planetarnih razmera, bila je jedna od najtraženijih reči u Google pretrazi u Srbiji, u kontinuitetu, tokom cele 2020. godine.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari