Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Srpski talenat apsolutno parira svetskom

Dušica Matijašević, Director of Advertising and Strategy u agenciji Executive Group, govorila je za treće izdanje Marketing mreža magazina šta danas znači transformacija iz agencijskog ugla i kako se njihova agencija odlučila da proširi svoje poslovanje i na globalno tržište.

Executive Group je 2002. godine započeo poslovanje kao PR agencija. Danas ste agencija za integrisane komunikacije. Šta to konkretno znači i kako je došlo do te transformacije?
Mi smo od svojih početaka fokusirani, pre svega, na strateške komunikacije. Istina, u početku fokus jeste bio na PR uslugama, ali u osnovi našeg pristupa komunikacijama je da ne posmatramo prvo kanal, već komunikacione ciljeve klijenta.

Vodeći se ovim pristupom, prvi smo se na tržištu Srbije potpisali kao agencija za integrisane komunikacije i objedinili strateški pristup marketi-
ngu i komunikacijama.

Svi pričamo o transformaciji. Šta danas znači transformacija iz agencijskog ugla?
Za nas, transformacija je sposobnost agencije da se prilagodi vremenu koje dolazi i potrebama klijenta koje se menjaju u skladu sa tim. Ključ za razvoj agencijskog modela je fleksibilnost u prilagođavanju usluga, u skladu sa društveno-kulturološkim promenama i novonastalim ekonomskim trendovima. Transformacija agencijskog modela mora biti konstantna, ona nije samo jedan kampanjski proces.

Globalni marketing stručnjaci smatraju da je budućnost agencijskog biznisa u specijalizaciji. Šta vi mislite i koliko je specijalizacija primenjiva na srpskom tržištu?
Uslovi specijalizacije agencije za određen tip komunikacija i kanala polako nestaju. Klijenti svoje potrebe za marketinškim uslugama gledaju iz holističkog ugla, bez servisne marketinške segmentacije.

Executive Group se upravo zbog toga opredelio za integrisan pristup komunikacijama, koji se sjajno pokazao u radu sa klijentima čiji zahtevi često prevazilaze ingerencije jednog kanala i zalaze u drugi.

Executive Group proširio je svoje poslovanje i na globalno tržište. Kako ste se odlučili za ovaj korak i kakvi su prvi utisci?
Executive Group ima višegodišnje iskustvo u radu sa globalnim klijentima. Dodatni razvoj našeg globalnog advertajzing biznisa potpomogla je korona, koja je izbrisala geografske granice i otvorila vrata ka čitavom svetu.

Tokom korone Executive Group je dobio priliku da se takmiči na internacionalnom pitch-u za globalni brend među top i network advertajzing agencijama u Evropi. Pobedu na internacionalnom pitch-u smatrali smo ne samo našom, nego pomalo i patriotskom. Ona je i dokaz da srpski talenat apsolutno parira svetskom. Sada sa ponosom možemo reći da naše kampanje „žive” u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi.

Na koji način ste nastupili prema klijentima na globalnom tržištu? Koliko se tržišta razlikuju u odnosu na Srbiju?
Ono što je razlika u radu sa globalnim klijentima je kvalitet „inputa” i kompleksnost samog procesa koji ide u jedan brend ili kampanju. Rokovi su dosta duži, jedan projekat smo radili godinu dana pre nego što je lansiran na internacionalnim tržištima. Istraživanja su jako bitna. Sve se testira – od načina korišćenja proizvoda, do vizuala i letaka. Svaki eventualni rizik zbog kog potrošač ne bi razumeo poruku ili se ne bi povezao sa reklamom, apsolutno se eliminiše kroz detaljna istraživanja.

U kojoj meri su agencije iz Srbije „prihvaćene” na globalnom tržištu? Da li možemo da se takmičimo rame uz rame sa globalnim agencijama?
Predrasude prema agencijama iz ovog dela sveta postoje, kako nismo tradicionalni centri advertajzinga poput onih iz Londona, Njujorka ili Pariza. Uglavnom se odnose na kvalitet rešenja, kapacitet agencije i veštine koje poseduju. Ipak, dobra strana je to što su globalni klijenti otvoreni da pruže šansu, a negativna uverenja nestaju čim osete veliku želju za dokazivanjem i napredovanjem. Predrasude za nas nisu barijera, već motiv da pokažemo da možemo biti bolji od većih i svetski poznatijih advertajzing agencija.

Kakvi su dalji planovi vaše agencije kada je u pitanju globalno tržište, a kakvi kada je u pitanju Srbija?
Svet je naše igralište. Želimo da se dalje razvijamo na tržištima Evrope, Amerike i Bliskog Istoka. Okrenuti smo Srbiji i regionu, u cilju da podelimo naša znanja u radu sa globalnim klijentima i kreiramo top advertajzing kampanje.

Ceo intervju pročitajte u Marketing mreža magazinu.

*Marketing mreža magazin dostupan je u štampanom i elektronskom izdanju uz pretplatu.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!