Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Srbija usvaja antipiratski sporazum

Trgovinski sporazum ACTA, koji je donet da bi međunarodni standardi zaštite autorskih prava bili usklađeni na svetskom nivou, a kaznena politika za internet pirateriju znatno oštrija, po svoj prilici biće usvojen i u Srbiji.
Prema rečima Radivoja Mitrovića, državnog sekretara u Ministarstvu nauke, u interesu Srbije je da se pristupi ovom sporazumu jer postoji akcioni plan Vlade Srbije koji to podržava. „U našem je interesu da to uredimo i to je preduslov za ozbiljnu ekonomiju. Već su krajem prošle godine uvedene izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima koje dodatno regulišu to polje“, kaže Mitrović, a prenosi Press.
On napominje da je kad nas mnogo veći problem to što se zakon posle usvajanja ne primenjuje, jer se ne donose podzakonski akti i osnivaju agencije koje ne funkcionišu.
Sa druge strane, Piratska partija Srbije upozorila je da će sporazum ACTA omogućiti blokiranje sadržaja na internetu, bez obzira da li je sadržaj piratski ili nije, i time direktno ugroziti slobodu komunikacija.
Početkom oktobra 2011. ovaj sporazum potpisali su SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, a u januaru su ga potpisale i 22 članice EU. Protesti zbog prihvatanja ovog sporazuma održani su u više evropskih zemalja. Međutim, Evropski sud pravde doneo odluku sa dalekosežnim posledicama po ovaj sporazum. U sporu koji je pokrenula belgijska kompanija za zaštitu autorskih prava muzičara SABAM, Evropski sud pravde presudio je u korist tužene strane, društvene mreže Netlog.
Hakerska grupa Anonimni najavila je da navodno planira veliki napad 31. marta kada će, u znak protesta protiv uvođenja zakona o zaštiti autorskih prava, izazvati potpuno isključenje interneta.

Izvor: Press, Novi magazin

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!