Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Srbija dobila prvi “digitalni kiosk”

Pokretanjem prve domaće onlajn novinarnice od ovog meseca i korisnici interneta u našoj zemlji imaju mogućnost da sve novine pronađu na jednom mestu. Medijski portal novinarnica.net, pokrenut početkom meseca, prvi je sajt u našoj zemlji koji će korisnicima omogućiti pristup i čitanje svih domaćih štampanih medija na jednom mestu. Iako nije jedini sajt koji nudi elektronska izdanja domaće štampe, Novinarnica je jedini portal koji će čitaocima nuditi i periodičnu i dnevnu štampu, ali i lokalna izdanja, a ne samo pojedine magazine kao što je, primera radi, slučaj sa portalima Digitalni kiosk i World Kiosk Online.
Nakon jednostavne procedure otvaranja naloga, korisnici će na Novinarnici moći da čitaju željenu štampu, kreiraju sopstvenu arhivu tekstova ili izdanja, ali i da koriste arhivu samog portala. Sva štampa je razvrstana u odgovarajuće kategorije, od besplatne i lokalne do specijalizovane štampe, što olakšava pronalaženje željenih novina, a onlajn izdanja će zadržati isti izgled i sadržaj kao i štampana, ali će biti jeftinija od njih što predstavlja najveću prednost za korisnike.
Pretplata na željena izdanja ili kupovina pojedinačnih primeraka je vrlo jednostavna i može se izvršiti putem opšte uplatnice, kreditne kartice i Pej pala (PayPal), a korist će biti obostrana jer će izdavači na ovaj način smanjiti troškove, a jeftinijim elektronskim izdanjima motivisati čitaoce da se sve više okreću ka onlajn izdanjima.
Iako je portal nedavno pokrenut, 65 izdavača već nudi svoja izdanja na ovom sajtu, pa su na onlajn novinarnici već dostupna mnoga izdanja periodične štampe, kao što su nedeljnici Vreme, Novi magazin i Pečat, mesečnici Status, Nacionalna geografija i Republika, čak 22 lokalna lista, mnogi besplatni časopisi, kao i najveći deo specijalizovane štampe. U ponudi se još uvek ne nalaze samo dnevni listovi, ali bi i oni uskoro trebalo da budu dostupni svim korisnicima ovog sajta.
Mada je na domaćem tržištu neuporedivo veći broj čitalaca još uvek veran papirnim izdanjima, prvi digitalni kiosk će ubrzati razvoj onlajn tržišta jer će po prvi put u našoj zemlji čitaoci na jednom mestu moći da pronađu novine i vesti iz lokalnih sredina, da se informišu o dnevno političkim dešavanjima u zemlji i svetu, da prate specijalizovana izdanja posvećena umetnosti, muzici, fotografiji, zdravlju, ili da se upoznaju sa novih naučnim i tehnološkim dostignućima. Brza i jednostavna pretraga časopisa i tema dodatno će olakšati pronalaženje željenog sadržaja, a kupovina se vrši jednostavnim „dodavanjem u ceger“ nakon čega se odabrane novine dobija na ekranu sopstvenog računara.
Slični portali postoje i u mnogim razvijenim zemljama, a njihova osnovna prednost je povoljnija cena i mogućnost čitanja novina u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta. Jedan od najpoznatijih sajtova ovog tipa u svetu je Zinio, koji na čak 25 različitih jezika nudi isti koncept prodavanja i čitanja novina u elektronskom formatu.

Izvor: European Journalism Observatory

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!