Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Sort by price: Kako i zašto smo došli do toga?

Poznata je činjenica da mladi kreativci imaju problem da odrede cenu svog rada. Međutim, vreme i mesto u kojem živimo nas je dovelo do situacije da ni iskusni i više puta nagrađivani umetnici ne mogu da odrede cenu svog rada zbog trenutnog stanja tržišta. Kako i zašto smo došli do toga?

Nakon više od deset godina rada u advertajzing agencijama i dizajn studiju shvatila sam da pojedine klijente ne zanima kvalitet rada već isključivo novčana vrednost. Tačnije, interesuje ih samo koliko moraju da plate za angažovanje kreativaca. Nekada se osećam kao da radim na pijaci i da sve što treba da iskomuniciram jeste koliko košta jedan logotip, jedna etiketa ili jedna ilustracija. Pomišljala sam i na to da postavimo cenovnik ispred ulaza u studio, kao u restoranu, i da pojedinci znaju da li imaju dovoljno veliki (čitaj: mali) budžet za uslugu koju žele da dobiju.

Šta se desilo sa KVALITETOM samog rada? Da li kvalitet usluge, stručnost, nivo kreativnosti, pouzdanost, proaktivnost, dugogodišnje poznavanje tržišta, upućenost i profesionalnost zaista nisu toliko bitni? Kako je moguće da klijentu nije važno kako će se njegov proizvod/usluga predstaviti tržištu koje ne prašta? Ili ipak jeste, ali misli da je potpuno svejedno kome će taj posao poveriti. Stalno se spominje da je dosta novca uloženo u ostale aktivnosti koje prate izbacivanje proizvoda/usluge na tržište i da je dodatno ulaganje u njegov izgled precenjeno!!!!??

Zašto konstantno nailazim na situaciju da je cena jedini faktor prilikom donošenja odluke o radu sa umetnicima (ovde mislim i na dizajnere, i slikare, vajare, arhitekte i ostale). Ovo čak više nije ni tajna. Klijenti jasno komuniciraju svoju odluku.

Na pitanje klijenta kako izrada jednog rešenja može da košta TOLIKO kada je dizajneru za to trebalo svega 15 minuta, računica ide ovako: iza pola sata rada iskusnog kreativca stoje četiri godine studija, godinu dana stažiranja, dve godine dodatnog akademskog usavršavanja, par godina rada na najnižim pozicijama, više godina na mestu senior dizajnera, art direktora i nebrojano puno skica, logotipa, etiketa, ilustracija, projekata ….. Kako bi dizajner mogao nešto da nacrta za 15 minuta treba dosta vremena i ulaganja, a to ima svoju cenu. Naravno postoji i razlika u kvalitetu, ali o tome govore sami radovi. Poštovanje rada dizajnera / umetnika se iskazuje kroz nagrade, pohvale, pa i novčane nadoknade jer na kraju dana se ipak od toga živi.

Možda je došao trenutak da svi kreativci postave svoje usluge na jedan sajt i da se programira filter SORTIRAJ PO RASTUĆIM CENAMA kako bi pojedinci mogli da izaberu uslugu po svojoj meri. Ili je možda u pitanju samo decenijski trend i sve će uskoro proći.

Zaključila sam da je niska cena bitna klijentima kojima nije stalo da ulože vreme i novac kako bi od svog proizvoda/usluge stvorili nešto što vredi platiti.

Autor teksta: Milena Živković
Izvor: Designed.rs

Photo credit: pexels.com

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!