Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Reklame za očeve koje ‘gađaju’ i majke

Na ovim je prostorima zaista teško zamisliti reklamni oglas u kojoj majku, u serviranju mirisnog obroka svojoj deci, menja otac. No, upravo je takvo što na britanskom tržištu napravila kompanija Kingsmill koja je, kao glavnog protagonista svoje Fresh Thinking kampanje, odabrala oca koji pomalo nespretno, samo kako očevi to mogu biti, svom sinu i kćerki tinejdžerki kupuje i servira hleb.
Ipak, kazati da je to revolucija u oglašavanju bilo bi malo preterano, ali struka se slaže da je reč o trendu koji sve češće usvajaju zapadnjačke kompanije. Marketing Week, u svom prošlonedeljnom izdanju, donosi priču upravo o tom dadvertisingu, odnosno reklamiranju proizvoda sa porodičnim predznakom kojim se cilja na očeve, a ne na majke, kao što je to dosad bila redovita praksa.
U dadvertisingu poželjno je biti opušteniji i šaljiviji, baš kao što je to slučaj sa ocem u Kingsmillovoj kampanji, koji se u pravljenju sendviča nadmudruje sa svojim sinom. Isto tako, privlačenje očeva ne isključuje i majke, koje reklame jednako privlače bez obzira na to kakva je njihova uloga u čitavoj priči. Osim spomenutog Kingsmilla priči o tatama u reklamama pridružili su se i Lego, Cravendale, Weetbix i Sainsbury. Tokom uobičajenog istraživanja tržišta uz pomoć fokus-grupa, u Legu su saznali su da sve više modernih očeva svoju ulogu u životu dece vidi na potpuno drugačiji način nego što su to videli njihovi očevi. Kako je za MW izjavio Legov marketinški direktor David Buxbaum, spoznaja o tome da je kvalitetno vreme koje provode sa svojom decom za njih postalo ogroman prioritet, rezultirala je kampanjom u kojoj otac i sin zajedno slažu Lego kockice.
Slična ideja prisutna je u televizijskom oglasu kompanije Sainsbury Live Well for Less, u kojem otac dete vodi na jednodnevni izlet u Brighton. Iz kompanije su poručili da su hteli naglasiti činjenicu da za provođenje kvalitetnog vremena nije potreban novac nego dobra volja i mnogo roditeljske ljubavi. Naravno, kako je to uobičajeno u dadvertisingu, kroz kampanju su provukli i humoristične trenutke, što je na kraju čini simpatičnijom i pamtljivijom. Kako piše Marketing Week, Sainsburyjeva odluka da u reklame uključi snažniji pol rezultat je istraživanja prema kojem su očevi ti koji u poslednje vreme sve češće posećuju njihove trgovine.
U svojoj kampanji kompanija Cravendale su očeve, koji kupuju njihovo mleko, portretirali kao heroje. I njihova su istraživanja pokazala različito ponašanje prilikom kupovine između očeva i majki, pa su i svoje oglase postavili na mestima poput novinskih štandova ili policama s pivom, koje očevi češće posećuju.
No, nisu svi na jednako dobar način prigrlili nove uloge koje očevi igraju u malim, porodičnim zajednicama. Primera radi, brend pelena Huggies u martu ove godine zamerio se američkim očevima, koji su čak uspeli naterati kompaniju da povuče seriju oglasa. Naime, u reklamama ističu da su njihove pelene toliko čvrste i otporne da su izdržale najveći test od svih testova, onaj kad deca ostaju sama sa tatama. Katastrofa, koju ćete izbeći ako koristite Huggies pelene, pretvorila se u pravu PR katastrofu jer su uvređeni očevi izbombardovali Facebook stranicu kompanije negativnim komentarima, a čak su se i na internetskoj stranici Change.org potpisivale peticije da se reklama povuče.

Izvor: Media Marketing

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!