Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Reklame (definitivno) mogu biti umetnost!

Panel diskusija „Reklame mogu biti umetnost?“ održana je juče u UK Parobrod, čime je nastavljen projekat „McCann Parobrodiranje“.
Panel je bio posvećen reklamama koje svakodnevni život i svet oko nas čine boljim i zanimljivijim – bilo kroz ideje koje inspirišu, duhovitost koja nam mami osmeh na lice ili estetiku koja uzbuđuje. O reklamama koje zaslužuju da se o njima priča, govorili su Miša Terzić, reditelj, Mirko Stojković, profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti, Milica Vulićević Basorović, marketing menadžerka “Coca-Cola Company”, Isidora Nikolić, grafička dizajnerka i profesorka na Fakultetu za umetnost i dizajn, Hana Adrović, menadžerka za odnose sa javnošću “MTV Adria” i Vladimir Ćosić, kreativni direktor “McCann Beograd”.
„Trenutak slobode, mogućnost da kažeš ono što misliš, emocije, ono ljudsko, ključno je u reklami. A ako u njoj imate svojih pet minuta, onda je to umetnost“, rekao je Miša Terzić. Prema njegovim rečima, mi nismo hrabar narod, jer ne želimo da napravimo iskorak u advertajzingu.

Vladimir Ćosić rekao je da je vrlo prizemno shvatanje da je umetnost isključivo namenjena uskoj ciljnoj grupi. „Smisao reklame jeste da prenese poruku što većem broju ljudi, a ne zatvorenom krugu. Umetnost može i treba da ima komercijalni momenat“, dodao je Ćosić. On je istakao da danas ima reklama koje predstavljaju mala umetnička dela, ali da su ona u manjini.

S druge strane, Mirko Stojković smatra da nema potrebe da se reklame „guraju“ da postanu umetnost, jer je ona danas na veoma niskom nivou. On je preporučio prisutnima da pogledaju reklame Miše Terzića i Marka Đilasa.
Isidora Nikolić, tokom svog izlaganja, ocenila je da su današnje reklame dokaz da imamo jako kreativne ljude, ali da ipak u današnjem advertajzingu nema ničeg autentičnog. „Reklame pokazuju duh vremena. Današnje studente uglavnom interesuje novac i samo da odrade posao. Ne teže idealima i umetnosti“, ocenila je Nikolić.
Panelisti su se složili da reklame treba da imaju neki dublji smisao, a ne da im jedini cilj bude prodaja. Direktna poruka u reklami dobra je ako želite u kratkom roku da prodate veliki broj proizvoda, dok je kreativnost i umetnost uvek bolje rešenje na duže staze. Emocije u reklami dobitna su kombinacija, koja dovodi do angažovanog potrošača.

Autor teksta: Ivana Parčetić

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!