PwC: TOP 100 najvrednijih kompanija na svetu

SVET – Uprkos COVID-19, globalno tržište kapitala beleži snažan oporavak. Sto najvećih kompanija na svetu vredelo je rekordnih 31,7 biliona dolara 31. marta 2021. godine, što je 48% više u odnosu na prošlu godinu, pokazuju najnoviji podaci PwC.

PwC je rangirao TOP 100 najveće kompanija na svetu, čija je vrednost izražena u američkim dolarima. U nastavku je objavljeno 10 najvećih.

U okviru rangiranja postojala je velika razlika u vrednosti kompanija. Apple je vredeo preko 2 biliona dolara, odnosno 16 puta više od Anheuser-Busch (AB InBev), koji je zauzeo 100. mesto sa vrednošću od 128 milijardi dolara.

Ukupno 59 kompanija ima sedište u Americi, što čini 65% ukupne tržišne kapitalizacije top 100. Kina i njeni regioni bili su druga najčešća lokacija sedišta kompanija, sa 14 kompanija na listi.

Najveće promene na listi zabeležile su dve kompanije. Teslina tržišna kapitalizacija porasla je za oko 565%. Takođe, platforma za dostavu hrane Meituan i PayPal profitirale su od rastuće popularnosti e-trgovine, jer su njihove tržišne kapitalizacije porasle za 221%, odnosno 151%.

Na drugom kraju skale, švajcarske kompanije Nestle, Novartis i Roche Holding bile su među kompanijama koje su zabeležile najmanji rast. China Mobile je jedina kompanija koja je pala sa promenom od -12%.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari