Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Protest medijskih udruženja zbog presude Radiju 021 i Dnevniku

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su danas protiv presude kojom su Radio 021, list Dnevnik i urednici ovih medija, pred Višim sudom u Novom Sadu, pravosnažno osuđeni da plate naknadu štete za povredu časti i ugleda tužiocu Goranu Uroševiću, a koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Požarevcu.
U saopštenju se navodi da se ovom presudom još jednom pokazalo da sudovi u Srbiji skoro po pravilu donose presude koje ugrožavaju medije i medijske slobode. ANEM, NUNS i NDNV podsećaju da se sloboda izražavanja može ograničiti, a presuda Radiju 021 i Dnevniku takvo ograničenje svakako jeste, samo u slučaju kada je to neophodno u demokratskom društvu.
– Nije jasno zašto su mediji osuđeni da plaćaju štetu u slučaju u kome je tužilac imao mogućnost da, po Zakonu o javnom informisanju, traži objavljivanje odgovora, odnosno besplatno objavljivanje informacije o tome da je postupak za iznudu iz 2007. godine pravnosnažno obustavljen. Takođe, postavlja se pitanje kakvu je tužilac povredu ugleda mogao da trpi, budući da jeste pravnosnažno osuđen za iznudu, što je definitivno moralo da utiče na to da mu ugled i inače bude narušen. Mediji jesu napravili grešku, ali greška u konkretnom slučaju nije suštinske prirode, te osuda na plaćanje naknade štete nije srazmerna povredi prava oštećenog, već se svrha mogla postići i sredstvima koja bi predstavljala blaže mešanje suda u slobodu izražavanja. S obzirom na to da mediji u Srbiji rade u veoma teškim ekonomskim uslovima, da su mnogi od njih na ivici opstanka, obavezivanje na plaćanje novčanih naknada u slučajevima u kojima se zaštita prava trećih lica mogla ostvariti i na drugi način, predstavlja ozbiljan udar na njih – smatraju ANEM, NUNS i NDNV.

Izvor: 021

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!