Proglašen dobitnik nagrade „Meša Selimović“

U realizaciji „Večernjih novosti“ juče je proglašen dobitnik nagrade „Meša Selimović“ za najbolju knjigu u 2011. godini. Čast da dobije ovo prestižno književno priznanje, pripala je Dejanu Aleksiću, za zbirku pesama „Jedino vetar“, u izdanju kuće „Imam ideju“. Aleksić je jedan od istaknutijih srpskih pesnika mlađe generacije, poznat i kao autor proznih, pesničkih i dramskih dela za decu.
Drugoplasirana je „Bernardijeva soba“, Slobodana Tišme, dok se na trećem mestu našao roman „Sasvim skromni darovi“, Uglješe Šajtinca.
U izboru najbolje knjige godine učestvovalo je 48 kritičara, iz Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice, Kruševca, Smedereva, Mladenovca, Kragujevca, Sombora, Zrenjanina, Mokrina, Kosovske Mitrovice, Banjaluke i Novog Pazara, a glasano je za jedan od 89 predloženihg naslova.
Nagrada „Meša Selimović“, koju „Večernje novosti“ dodeljuju 24. put za redom, sastoji se od plakete – reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa. Tradicionalna manifestacija svečanog uručenja biće održana 24. februara u beogradskom Narodnom pozorištu.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari