Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Pozitivan trend ulaganja u oglašavanje u hrvatskim medijima

REGION – Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje (HURA) objavilo je rezultate HURA Media AdEx-a (Advertising Expenditure), prema kojima su oglašivači u 2015. godini u zakup oglasnog prostora kod primarnih komunikacijskih kanala – televizija, novine, magazini, radio, posteri i internet uložili ukupno 1.452.000,00 kuna što je 3,1% više u odnosu na prethodnu godinu, čime ulaganje u oglašavanje drugu godinu beleži porast.

Takođe već drugu godinu zaredom internet oglašavanje beleži značajan rast, u odnosu na 2014. godinu porast je za čak 43,6%. Porast je zabeležen i u segmentima televizijskog oglašavanja te klasičnog display oglašavanja dok je pad od -10,4% zabeležen u ulaganju u oglašavanje kroz štampu, čime se ovaj negativan trend nastavlja i u odnosu na 2014. godinu.

Rezultate je prokomentarisao Božidar Abramović, član Uprave HURA-e i rukovodilac medijske sekcije koja je pripremala HURA Media AdEx, istaknuvši: „Rezultati AdEx-a reflektuju pozitivne pomake u našoj industriji za koje se nadamo da će se nastaviti i u budućnosti. Povećanje investicija oglašivača iznova potvrđuje važnost oglašavanja i dodate vrednosti koju donosi njihovim kompanijama i poslovanju. Čak i zabeleženi pad investicija u oglašavanje u štampi je delom posledica povećanja ulaganja u on-line oglašavanje kod istih izdavača.“

Podaci za 2015. godinu pokazuju nastavak dominacije oglašavanja na televiziji u ukupnom volumenu oglašavanja gde televizija predvodi sa udelom od 51%, nakon čega slede oglasi u štampi sa 18,9% i internet oglašavanje u udelu od 11,6%.

g

HURA Media AdEx je pojam koji se odnosi na potrošnju u zakup medijskog prostora u primarnim komunikacionim kanalima i procena je ulaganja u oglašavnja kod glavnih TV stanica, većih izdavača štampanih medija i njihovih internet izdanja, radija, većih dobavljača spoljnog oglašavanja i uopšteno ulaganje u oglašavanje na internetu.

Podaci predstavljaju procenu netto investicije u ATL oglašavanje po tipu medija, u milionima kuna, prema stručnoj proceni HURA-inog Odbora za medije. Procena ne uključuje kreativu, produkciju i specijalne formate.

Primarni izvori podataka za procenu su:
• MediaPuls (IpsosPuls)
• AGBNielsen
• FINA
• Medijske agencije HURA-e

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!