Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Potrošački potencijal generacije Z

Svesno ili nesvesno, većina nas iz marketinške industrije iz nekih sopstvenih uverenja, a najviše usled odrastanja van digitalnog okruženja, još uvek vari činjenicu da se svet razvija velikom brzinom i postaje sve digitalniji.

Usled neverovatno brzog tempa napredovanja tehnologije i stalnih promena potrošačkih navika, brendovi se suočavaju sa velikim izazovima kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima i dostignućima, a ujedno održali korak sa svojim konkurentima.

Napretkom tehnologije na globalnom nivou, promene i pojava novih trendova na lokalnom tržištu biva neminovna. Brendovi se služe različitim strategijama kako bi efikasno dosegnuli i angažovali svoju ciljnu grupu kojoj će ponuditi bar deo “svetskog” kolača, u skladu sa lokalnim vrednostima.

Međutim, iako se godinama priča o tome ko je generacija Z, i dalje na lokalnom tržištu brendovi nisu u potpunosti sigurni kakav stav treba da zauzmu dok (često) bespomoćno traže način da im se obrate, pa vrlo često biraju suprotno – ne obraćaju im se uopšte.

Možda je baš to jedan od razloga zašto brendovi na lokalnom tržištu još uvek odolevaju realnosti – Gen Z je nova potrošačka grupa.

Raznim strategijama i kampanjama targetiramo potrošače 18+, ali se zapravo obraćamo mladim odraslim osobama i ne izlazimo iz zone komfora, upravo iz razloga što Gen Z doživljavamo kao osetljivu generaciju – klasične tinejdžere, zar ne? Iako dobrim delom nisu to.

Hajde onda da se osvrnemo na to zašto bi brendovi u Srbiji trebalo da posvete više pažnje (n)ovoj generaciji.

Pre svega, Gen Z čini značajan deo stanovništva u Srbiji, a što je još važnije – njihova kupovna moć raste kako postaju deo radne snage, pa samim tim uveliko počinju da donose sopstvene odluke o kupovini. Ignorisanje ove demografije nas može dovesti do izostavljanja značajnog dela tržišta, ako ne već trenutno – u bliskoj budućnosti.

Dakle, ako već uveliko ne razmatramo generaciju Z kao novu ciljnu grupu, propuštamo ogromnu priliku. Zašto?

Autorka teksta: Ana Živaljević, Account Manager, Havas Adriatic

Ceo tekst pročitajte u Marketing mreža magazinu.

*Marketing mreža magazin dostupan je u štampanom i elektronskom izdanju uz pretplatu.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!