today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Potrošački potencijal generacije Z

Svesno ili nesvesno, većina nas iz marketinške industrije iz nekih sopstvenih uverenja, a najviše usled odrastanja van digitalnog okruženja, još uvek vari činjenicu da se svet razvija velikom brzinom i postaje sve digitalniji.

Usled neverovatno brzog tempa napredovanja tehnologije i stalnih promena potrošačkih navika, brendovi se suočavaju sa velikim izazovima kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima i dostignućima, a ujedno održali korak sa svojim konkurentima.

Napretkom tehnologije na globalnom nivou, promene i pojava novih trendova na lokalnom tržištu biva neminovna. Brendovi se služe različitim strategijama kako bi efikasno dosegnuli i angažovali svoju ciljnu grupu kojoj će ponuditi bar deo “svetskog” kolača, u skladu sa lokalnim vrednostima.

Međutim, iako se godinama priča o tome ko je generacija Z, i dalje na lokalnom tržištu brendovi nisu u potpunosti sigurni kakav stav treba da zauzmu dok (često) bespomoćno traže način da im se obrate, pa vrlo često biraju suprotno – ne obraćaju im se uopšte.

Možda je baš to jedan od razloga zašto brendovi na lokalnom tržištu još uvek odolevaju realnosti – Gen Z je nova potrošačka grupa.

Raznim strategijama i kampanjama targetiramo potrošače 18+, ali se zapravo obraćamo mladim odraslim osobama i ne izlazimo iz zone komfora, upravo iz razloga što Gen Z doživljavamo kao osetljivu generaciju – klasične tinejdžere, zar ne? Iako dobrim delom nisu to.

Hajde onda da se osvrnemo na to zašto bi brendovi u Srbiji trebalo da posvete više pažnje (n)ovoj generaciji.

Pre svega, Gen Z čini značajan deo stanovništva u Srbiji, a što je još važnije – njihova kupovna moć raste kako postaju deo radne snage, pa samim tim uveliko počinju da donose sopstvene odluke o kupovini. Ignorisanje ove demografije nas može dovesti do izostavljanja značajnog dela tržišta, ako ne već trenutno – u bliskoj budućnosti.

Dakle, ako već uveliko ne razmatramo generaciju Z kao novu ciljnu grupu, propuštamo ogromnu priliku. Zašto?

Autorka teksta: Ana Živaljević, Account Manager, Havas Adriatic

Ceo tekst pročitajte u Marketing mreža magazinu.

*Marketing mreža magazin dostupan je u štampanom i elektronskom izdanju uz pretplatu.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!