today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Postupak protiv novinara – „ratnih huškača“

Tužilaštvo za ratne zločine vodi predistražni postupak protiv NN lica, novinara i urednika pojedinih medijskih kuća u Srbiji za krivično delo pozivanja ili podsticanja na izvršenje krivičnih dela ratnih zločina. To piše u dopisu tog tužilaštva upućenom Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS).
U dopisu, koji je potpisao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, Tužilaštvo je istaklo da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propagande nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredeljenja. U dopisu, objavljenom na sajtu NUNS, dalje se navodi da je Tužilaštvo, na osnovu podataka i informacija iz do sada pribavljenog dokumentacionog materijala i u vezi sa krivičnom prijavom Izvršnog odbora NUNS-a iz jula 2009. godine, utvrdilo da postoji osnov sumnje za vođenje predistražnog postupka.
„Imajući u vidu prethodna iskustva pred međunarodnim i lokalnim sudovima u potpunosti smo svesni koliko ovakav postupak može imati negativne konotacije, biti osetljiv i protumačen kao ‘progon novinara’ ili ‘pokušaj ograničenja slobode govora i medija'“, stoji u dopisu. Cilj Tužilaštva u ovom predmetu, kako se dodaje, nikako nije ugrožavanje sloboda i prava novinara garantovanih domaćim i međunarodnim pravnim aktima, već provera da li je zloupotreba ovih prava u konkretnim slučajevima dovela do ugrožavanja prava na život civilnog stanovništva, te da li kao takvo sadrži elemente krivičnog dela ratnog zločina.
Tužilaštvo je navelo da novinare i medije doživljava kao partnere u dostizanju pravde, sa ciljem da se razotkriju i pred sudom procesuiraju zločini i nehumana postupanja tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, bez čega, kako smatra, ne može da dođe do pomirenja u regionu i daljeg napretka u demokratizaciji prostora. Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život, imala je za cilj dehumanizaciju protivnika, lišavanje njene žrtve statusa ljudskog bića, navelo je Tužilaštvo.
Ono je dodalo da je medijska propaganda devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije bila uvod u rat i da zato smatra da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propaganda nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredeljenja. Tužilaštvo je odlučilo da istraži konkretne slučajeve izveštavanja medija u Srbiji za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo pozivanja ili podsticanja na izvršenje krivičnih dela ratnih zločina iz člana 145 Krivičnog zakonika, zaključuje se u dopisu koji je potpisao tužilac Vladimir Vukčević.

Izvor: Tanjug

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!