Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Podaci pobeđuju instinkt

Data driven marketing, kao što sama reč kaže, jeste marketing zasnovan na podacima. Prosto, jednostavno, tačno. Konceptualno postoji kao pristup marketingu mnogo pre interneta i pojma za koji ga danas vezujemo – treba samo da pitamo nekoga od starijih iz sveta marketinga na koji način su oni to tada radili i koliko su im zlatne bile informacije koje dobiju kao konkretne podatke.

Možete li zamisliti da 1982. treba da dokažete da copy treba da se promeni, a nemate CTR i impresije? Objasniti copywriteru za neki prehrambeni proizvod da ljudi nisu reagovali na headline reklame… Prilično izazovno.

Da je jedan vizual bolji od drugog? Objasniti dizajneru da je jedan od vizuala za proizvod u novinama gotovo neprimetan… Pakao.

Ili koliko nam je novina i u kom momentu završilo u kanti? Svi znamo šta je bounce rate…

U ovakvim vremenima, najbolji marketari bili su oni koji su imali najbolji instinkt. Oni koji su najbolje poznavali ljude i ljudsko ponašanje. Potrebno je to i danas, slažem se! Samo što ću “danas” nakon svega 3 dana kampanje znati šta je potrebno menjati, dok su ranije za to bili potrebni meseci. Morale su da se rade ankete, nekakva ispitivanja, test grupe i slično. Za sve to je potrebno uložiti vreme koje investitori ne troše tako lako jer ROAS ima delay od godinu dana u najblažem slučaju.

E, onda dolazi doba nula i jedinica. Hvala Bogu i svim svecima!

U ime klika, kukija, svetoga skrola, amin!

Foto: Unsplash

Tu nastupa data-driven marketing u njegovom najjačem svetlu. Ovo investitori vole! Kako i ne bi… Danas možete videti performans vaše kampanje i u toku dana, u zavisnosti od toga šta prodajete, naravno. Svi mi “mlađi” (smeh) znamo za ovo i ovo nam je svakodnevica.

Međutim, danas smo u moru podataka koje često ne znamo da tumačimo ili ne želimo da tumačimo na pravi način.

Podjednako su loše obe stvari.

Kada imamo sve, a ne znamo šta imamo i na koje sve načine možemo to da iskoristimo (kažu da je motion of the ocean uvek bolji), kompanija se može naći u ozbiljnom problemu. Zbog ove muke da se razumeju podaci, danas se kreira veštačka inteligencija da i to radi za nas i da nam ubrza vreme za donošenje odluka. No, zaboravlja se izuzetno bitna činjenica, a to je da i dalje ne znamo da tumačimo podatke! Današnji dobri marketari uopšte ne moraju da imaju toliko dobar instinkt kao što su nekada morali. Treba “samo” da znaju da tumače podatke – pitanje je, kako to naučiti?

PPC kupuje more podataka.

To je ono što vi plaćate kampanjama Marku Zakerbergu (Meta), Lariju Pejdžu (Google), Džefu Bezosu (Amazon) i ostalima… Zato veliki budžet ne znači automatski i veliki ROAS ako nemate jednog koji će to znati da protumači. To more da razbije na reke i potoke. Ako ne znamo da visok CTR ali nizak ROAS znači loša ponuda – najbanalniji primer – ostaćemo u moru. Za sve postoji odgovor ako znamo da postavimo pitanje.

Stoga, pre nego što odete na kurs za Meta Ads, Google Ads ili bilo koji Ads idite prvo na osnovni kurs statističke analize i naučite kako da tumačite podatke. Svi današnji Ads-ovi su samo alati. Ništa više. Tako da, pročitajte uputstva za taj alat. Naučite statistiku.

Za Marketing mrežu tekst napisao: Stefan Arsić, Performance Marketing Specialist, Smartpoint Adria

 

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!