Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Po Instagramu Srbi 7. najsrećnija nacija Evrope i 29. u svetu

Ako je verovati osmehu kao indikatoru sreće koji je uzet za etalon prilikom nedavno obavljenog istraživanja društvene mreže Instagram, nama i nije tako loše. Naime, stanovnici Srbije, odnosno onaj deo koji koristi Instagram, solidno se kotira po postavljanju fotografija ljudi koji se smeju.
Sećam se perioda kada smo se kao tinejdžeri trudili da izgledmao cool i opasno, bez emocija na fotografijama. Očigledno da je to vreme prošlo. Neki novi klinci se sada smeju i po tome su nas svrstali u sam vrh evropske, pa i svetske lestvice sreće. Međutim, čemu brojke ako ne možemo da ih poredimo. Ko su nam konkurenti, koga smo ostavili iza nas, a ko nas je pretekao?
Makedonci su izgleda srećniji od nas, odnosno bar se više smeju, a još tačnije – postavljaju više fotografija nasmejanih lica na Instagram. Naši južni susedi zauzeli su u globalu odlično 11. mesto, postavši tako najbolje rangirana evropska država! Od ostalih suseda, samo je Rumunija još bolja od nas. Sa 19. mestom u svetu po broju osmeha na Instagramu, Rumunija je osvojila titulu najsrećnije zemlje Evropske unije!
Za nama kaskaju Albanija na 37. globalnom mestu, Bosna i Hercegovina na 53. Bugarska na 59. Mađarska na 74. Hrvatska na 90. i Crna Gora na 102. mestu. Od bivših republika Slovenija je zauzela najlošije 103. mesto.

Najsrećniji na svetu (po Instagramu, mahom su u iz Južne Amerike):
1. Brazil
2. Nikaragva
3. Kolumbija
4. Bolivija 48.1
5. Kosta Rika
6. Honduras
7. Venecuela
8. Filipini
9. Gvatemala
10. Meksiko

Kako je rađena analiza?
Za analizu je korišćen Jetpac, pametna aplikacija koja analizira fotografije na Instagramu sa ciljem kreiranja gradskih vodiča. Analizirano je 150 miliona fotografija nastalih u 6.000 gradova iz 124 zemlje sveta. Poređena je učestalost osmeha na slikama i njihova jačinu a u cilju rangiranja „najsrećnijih mesta na planeti“.

Da li ostali izvori potvrđuju ove analize?
Ako ste do sada sumnjali u ispravnost rezultata ove analize, imali ste osnovanih razloga. Naime, prošlogodišnji rezultati Indeksa prosperiteta Legatum instituta u 142 zemlje sveta koji meri bogatstvo, ekonomski prosperitet i kvalitet života sa više aspekata, govore sasvim drugačije. Po njima Brazil, najsrećnija zemlja Instagrama, gledajući ove druge parametre zauzima tek 46. mesto u svetu. Najsrećnija članica Evropske unije, Rumunija, po Legatum indeksu prosperiteta zauzela je 55. mesto lane, a „najsrećniji Instagram Evropljani“ Makedonci u začelju su Legatumove prošlogodišnje evropske liste, tek jedno mesto iza Srbije. Napomenimo i to da su po ovom indeksu najsrećniji na svetu i Evropi Norvežani koji se po Instagramu kotiraju tek kao 63. najsrećnija nacija – odnosno zlatna sredina.
Kako god otrcano zvučao, zaključak koji se sam nameće je da novac ne može kupiti iskren osmeh.

Rang po Legatum Prosperity indexu:
1. Slovenija 24
2. Mađarska 41
3. Bugarska 49
4. Hrvatska 53
5. Crna Gora 71
6. Srbija 76
7. Makedonija 79
8. Albanija 83
9. Bosna i Hercegovina 97

Izvori:
http://www.fastcoexist.com/
http://www.businessinsider.in/
http://www.prosperity.com/

Autor teksta: Petar D. Đorđević

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!