Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Pametan pristup prodaji

Sada više nego ikada shvata se važnost dobre komunikacije. Od ranije prisutni postulati i modeli inovacija, transformacija i prilagođavanja u kriznom poslovanju nose dragocena iskustva, ali zbog izuzetne specifičnosti perioda u kom živimo, postajemo svesni da je potreban drugačiji model transformacije i prilagođavanja tržištu, poslovanju, ali i potrošačima. Prodaja se nameće kao cilj komunikacije svake kampanje, stoga joj treba pristupiti PAMETNO (SMART).

Vaša komunikacija može i ne mora da bude seksi. Ali mora da prodaje.

Komunikacija okrenuta prodaji postaje pravilo, a prodajni rezultati će u narednom periodu biti još važniji. Svako ko izlazi na tržište sa proizvodom ili uslugom, susreće se sa istom, nepovoljnom situacijom: tržište je veoma zasićeno, u gotovo konstantnom akcijskom/rasprodajnom modu bez obzira na kategoriju, uz vrlo nizak stepen lojalnosti kupaca. Prodajni ciljevi i planovi se donose za sve kraći period, kako bi se na tržišne prilike i potrebe reagovalo na što agilniji način. Godišnje planiranje se sve više tretira kao okvir, umesto kao čvrst plan kog se treba pridržavati u realizaciji. Ulaganja u brend se sve teže konvertuju u prodajni rezultat i svode se na brigu o zaštiti brenda, kako sa te strane ne bi postojala prepreka prodaji.

Da li vaše poruke ubadaju pravu metu?

Usled konstantne intencije kompanija da o svojim proizvodima komuniciraju sopstveni ugao i pogled na tržište, umesto benefita ili rešenja za krajnje korisnike, komunikacije koja jednom porukom pokušava da obuhvati sve ciljne krupe, kao i brend-centričnog pristupa marketing odeljenja i agencija, tržišni prodajni standard komunikacije ne daje uvek dobre rezultate. Najčešće, prodajni ciljevi na ovaj način nisu dovoljno podržani, jer kreirana komunikacija ne pogađa pravom porukom pravu metu, pa samim tim izostaje impulsivna reakcija i akvizicija potrošača.

Šarmom možete pridobiti kupca jednom. Ali za lojalnost je potrebnije više od toga.

Ono na šta se treba fokusirati jeste SMART komunikacija, odnosno izdvajanje onih karakteristika proizvoda ili usluge koji su odgovor na potrebe potrošača. Takvom potrošaču kreira se ciljana komunikacija, koja ne pokušava da jednom porukom zadovolji celo tržište, već se odnosi samo na stvarne kupce ili korisnike usluga određenog brenda. Pravim porukama, na pravi način i na najadekvatnijim kanalima, komunicira se sa pažljivo odabranom grupom, ciljnom grupom brenda podeljenom na segmente, grupom koja će prepoznati vrednost tih poruka i na iste odgovoriti na pravi način – podrškom, kupovinom, poštovanjem i lojalnošću određenog brenda.

Autor teksta: DNA Communications

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!