Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Ove godine do 70% digitalizacije?

„Kompletna digitalizacija biće završena do sredine iduće godine, što bi bilo oko godinu dana pre krajnjeg roka – 17. juna 2015. godine“, rekao je Milan Janković, direktor RATEL-a, na sednici Odbora Skuštine Srbije za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.
Takav tempo digitalizacije je, po rečima Jankovića, omogućen time što nije ponovo data nacionalna televizijska frekvencija koju je nekada koristila televizija „Avala“. Podsetio je da je marta 2012. puštena u rad „incijalna digitalna mreža“ na 15 lokacija u Srbiji.
Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za elektronske komunikacije Jovan Radunović je rekao da se očekuje da će deo spektra koji bude oslobođen digitalizacijom, dobiti mobilini operateri za uvođenje „četvrte generacije“ mobilne telefonije. „Digitalizacija će građanima omogućiti veći broj kanala i bolji kvalitet usluge i priliv novca u državni budžet“, rekao je on, navodeći da će samo jedna licenca za LTE – „četvrtu generaciju“ mobilne telefonije, koštati oko 50 miliona evra.
Radunović je izrazio očekivanje da će Vlada nastaviti projekat nacionalne širokopojaksne internet-mreže, koji je RATEL pkorenuo pre dve godine. U tu mrežu trebalo bi da budu uključene mreže javnih preduzeća i državnih službi, te bi to unapredilo kvalitet usluga državnih organa i rad i „elektronske vlade“.
Takvo, optimalno i racionalnije korišćenje internet-mreža javnih preduzeća i državnih institucija povećalo bi prihod države za 30 do 50 miliona evra godišnje, rekao je Radunović. Za taj posao potrebno je 40 do 50 miliona evra, koji bi se mogli povući iz pretpristupih fondova EU za Srbiju. Nacionalna internet-mreža bi, po proceni RATEL-a, bila funkcionalna za tri do četiri godine.
Direktor i predsednik Upravnog odbora RATEL-a su odbacili kao netačne promedbe pojedinih članova Odbora Skupštine Srbije da je plata direktora te agencije 353.000 dinara i istakli da apsolutno poštuju Zakon o ograničavanju zarada.
Radunović je naveo da je plata direktora RATEL-a ograničena na 168.000 dinara i da su sve ostale plate u Agenciji usklađene s njom. Zbog ograničavanja zarada, po rečima Radunovića, RATEL ima problem odlaska deficitarnih stručnjaka koje je ta agencija sama obrazovala.

Izvor: Beta

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!