Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Online prodavnica je potencijal za brži razvoj malih i srednjih preduzeća

Pandemija je ubrzala proces digitalizacije i dovela do neslućenog rasta online kupovine. Za razliku od ranijeg perioda, kada su outlet roba i proizvodi na sniženju bili jedini razlog za online kupovinu, danas su ovakve prodavnice imperativ za najkvalitetniju uslugu i bržu isporuku, a kupci su spremni da plate i punu cenu. Čak su spremni da izdvoje i više novca, kako bi im željeni proizvod što pre stigao, otkrivaju Zorana Milidrag, predsednica eCommerce Asocijacije Srbije i Igor Grčić, vlasnik Male srpske prodavnice u novoj epizodi podkasta Naša mreža.

Gosti podkasta saglasni su da je online prodaja važan deo celokupnog prisustva na tržištu i zaključuju da svako ko želi ozbiljno da mu pristupi, mora imati dobru i razvijenu online prodavnicu.

„U protekle dve godine imamo bum kada je reč o online prodaji u Srbiji. Svako ko je u vreme pandemije logistički bio spreman za ovakav način prodaje, mogao je da ostvari neverovatan rast. Ipak, izazovi poput smanjenja resursa i gužvi sa kurirskim službama bile su glavne prepreke sa kojima se većina online prodavnica suočavala”, objašnjava Zorana Milidrag.

Online prodavnica je sveobuhvatan proces koji mora biti pažljivo pripremljen, sa detaljnim opisom proizvoda, njihovim nazivima, kvalitetnim vizualima. Kada su informacije relevantne za kupce, tada je mnogo lakše da se na to nadoveže tehnologija i podrži dalji proces razvoja.

Igor Grčić kaže da svaka roba zahteva poseban način plasiranja i prodaje. „Krenite od toga šta želite da ponudite i analizirajte tržište da dođete do zaključka ko vam je ciljna grupa. Radite sami koliko možete, jer će posrednik uzimati određeni procenat profita”.

Osim toga, preko posrednika, dugoročno nećete upoznati kupce, njihove želje, navike, objašnjeno je u podkastu Naše mreže.

„Najznačajniji je odnos koji gradite sa kupcem. Kod nas je još dosta prisutan call centar kao opcija razgovora između kupca i trgovca. Prva prodaja vam neće doneti zaradu, ali druga i svaka naredna hoće”, ističe Milidrag.

Sagovornici su istakli da su svi troškovi kod online prodaje varijabilni, jer što više prodajete rastu i troškovi. Biće vam potreban veći magacin, više zaposlenih u domenu pakovanja i logistike, veća saradnja sa kurirskim službama. Vodite računa da ljudi danas prvenstveno gledaju online sve što žele da kupe i dolaze spremni u prodavnicu.

Kroz serijal razgovora u formi podkasta „Naša mreža“ pokreće različite teme koje zanimaju preduzetnike. Svake druge srede, odabrani sagovornici će pokušati da predvide koji su to naredni izazovi koji se očekuju i na koji način mogu uspešno da se prevaziđu. Podkast „Naša mreža“ u video formatu biće dostupan na aplikaciji i veb-sajtu www.nasamreza.rs dok će audio format biti objavljen na podkast platformama: Spotify, Soundcloud, Apple podcast, Deezer, Google podcast.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!