today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Oglasi i reklame u starim srpskim novinama

Pre pojave radija i televizije, novine su igrale ključnu ulogu u informisanju stanovništva, ali i u razvoju oglašavanja i reklamiranja. Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ digitalizovala je 400.000 stranica starih srpskih novina iz svog fonda, koje su korisnicima dostupne onlajn.
Posebno su zanimljive pojedine tematske celine ovog korpusa kao što su, na primer, oglasi i reklame publikovane u preko 40 naslova novina štampanih ćirilicom u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. Reklama za prodaju štofova u radnji kod „Gigerla“ („Nedelja“, 16. septembar 1909) i reklama za pisaće mašine „bar-lok“ („Nova iskra“, 1. septembar 1911)
Prvi novinski oglasi pojavili su se u Srpskim novinama, koje su od 1834. izlazile u Kragujevcu. Ti oglasi su, u pogledu sadržaja i grafičkog izgleda, bili pod jakim uticajem austrijskih novina. U prvom periodu, sve do sredine XIX veka, oglasi su donosili vesti o novim otkrićima, tehnološkim dostignućima, industrijalizaciji, uslugama i proizvodima i javljaju se i u listovima Podunavka i Šumadinka.
Reklamiranje i oglašavanje banaka i osiguravajućih društava započinje sedamdesetih godina XIX veka, da bi do kraja tog veka, uz bolju grafičku opremu i vizuelna rešenja, oglasi i reklame pružali informacije o proizvodima čije su robne marke i danas prepoznatljive – kafa „frank“, pisaće mašine „bar-lok“, šivaće mašine „singer“.
U istom razdoblju, javljaju se i oglasi o najmu, kupovini ili prodaji stanova, kuća, zemljišta, ponudi nameštaja, odeće, tekstila, knjiga, najave kulturnih i važnih društvenih događaja, reklamiranje zanatskih i trgovinskih radnji.
Ovo je vreme bogato ilustrovanim oglasima i reklamama. Male novine i Nedelja celu prvu i poslednju stranicu posvećuju toj formi. Iz tih novina se, pored ostalog, vidi da naše dame i naša gospoda u pogledu mode, nege i frizure nisu zaostajali za razvijenom Evropom.
Kraj 19. i početak 20 veka donosi oglase za posao iz kojih saznajemo da su izuzetno traženi učitelji stranih jezika i klavira, bankari, lekari, farmaceuti, novinari, fotografi, prodavci, kao i negovateljice, guvernante i kućepaziteljke.
male-novine.jpg
Prva strana „Malih novina“ posvećena reklamama (broj 72, 13. mart 1895) i spisak kažnjenih prodavaca („Beogradske opštinske novine“, 1. decembar 1929).
Potražnja za tim zanimanjima ukazuje na ekonomski, kulturni, prosvetni i socijalni napredak u srpskom društvu. Brojni oglasi i reklame u ovom periodu javljaju se u novinama Pravda i Vreme pored svih drugih novinskih rubrika. U kolikoj meri novinsko oglašavanje odražava duh vremena i društvenu svest može se zaključiti i na specifičnim primerima oglašavanja iz Beogradskih opštinskih novina.
Među ostalim oglasima, ove novine, u vremenu između dva rata, oglašavaju i popise građana koji su kažnjeni jer su prodavali neispravne životne namirnice (mleko, meso, voće, povrće, hleb) ili imovinu koja nije imala validnu dokumentaciju. Uz te popise, novine pozivaju stanovništvo da navedene prodavce i njihove radnje bojkotuju.
Imajući u vidu da je ovaj ćirilični korpus deo šireg evropskog korpusa novinskih tekstova na preko 18 miliona stranica, jasno je da je digitalna novinska kolekcija nezaobilazan izvor za najrazličitija naučna istraživanja iz oblasti istorije, kulturne istorije, jezika, pisma, ekonomije, politike, ali i da je namenjena svakodnevnoj zabavi najšireg kruga korisnika.

Autor teksta: Aleksandra Trtovac, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“
Izvor i foto: RTS

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!