Od srede emitovanje probnog digitalnog TV signala

Prvi signal Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog TV signala biće pušten 21. marta sa Avalskog tornja, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV).
Inicijalna mreža ima za cilj da upozna stanovništvo u zonama prijema, kao i emitere, sa prednostima koje nudi digitalni TV signal, a u rad se pušta i oprema dobijena kroz pretpristupne fondove Evropske unije.
Ovim činom, značajnim za Srbiju i ETV, naša zemlja počinje da ispunjava svoje međunarodne obaveze, preuzete na Konferenciji u Ženevi 2006. godine, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću. Početkom rada Inicijalne mreže, Srbija pre mnogih država u okruženju realizuje preuzete obaveze na poslovima digitalnog zemaljskog emitovanja televizijskih programa.
Inicijalnu mrežu sačinjavaju 13 plus dve emisione lokacije, sa kojih će se, u periodu do konačnog gašenja analognog predajnika (kompletnog prelaska na digitalno emitovanje), istovremeno emitovati analogni i digitalni televizijski program. Dve dodatne emisione lokacije – Košutnjak i Stojčino brdo, predviđene su za formiranje SFN (Single Frequency Network) mreže na teritoriji grada Beograda, na istoj frekvenciji.
U skladu sa usvojenom Strategijom Vlade Srbije o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji i Pravilnikom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u zemaljskoj, digitalnoj radiodifuziji, signal emitovan u Inicijalnoj mreži biće po standardu DVB-T2, uz primenu MPEG-4 kompresije video signala.

Izvor: Tanjug


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari