Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Od kontroverzne platforme do korisnog alata za učenje i informisanje – TikTok i medijska pismenost

Medijska pismenost je u posljednje vrijeme pojam koji nam je preplavio kako online tako i offline život – slušamo o tome na vijestima, čitamo na portalima ali i učestvujemo u diskusijama sa prijateljima, kolegama i porodicom. Nekada je pojam pismenosti predstavljao osnovnu vještinu – mogućnost čitanja, pisanja i razumijevanja. Danas je taj pojam dosta širi i obuhvata mnoge sfere života, pa tako možemo govoriti o medijskoj, digitalnoj, ekonomskoj ili zdravstvenoj pismenosti. Sve te „vrste” pismenosti su nam nužne kako bismo se snalazili u moru informacija koje nam se svakodnevno i nemilosrdno serviraju, znali kako i koje od njih da usvojimo, te da vješto manevrišemo u kompleksnom medijskom svijetu.

Nova tehnologija nam donosi i novi način učenja – prije bismo potrošili sate i sate lutajući po knjigama i različitoj vrsti literature tragajući za odgovorima, usput se informišući i o drugim, u tom trenutku možda manje nam bitnim stvarima. Ni danas, kada u te svrhe koristimo internet, nije mnogo drugačije. Jedino što se promijenilo jesu različiti izazovi sa kojima nas ta tehnologija suočava.

Medijska pismenost je posebno važna, budući da u današnjem digitalnom svijetu svako (i pod time mislim *doslovno* svako) ko ima pristup internetu može biti i kreator sadržaja. Koristeći bilo koju od medijskih platformi ili društvenih mreža, može podijeliti svoju ideju, napisati tekst na blogu, odgovoriti na komentar na Facebook-u, iznijeti svoje mišljenje putem Reels-a ili Story-a na Instagramu, ili na bilo koji drugi način u svijet “pustiti” određenu informaciju ili više njih. Pored svih izazova digitalnog svijeta i slobode koju u njemu imamo, potrebno je vratiti se i na ono što sam prethodno spomenula kao misao – sve ove platforme donose nam i mogućnost efikasnog učenja i informisanja – ukoliko znamo kako da ih koristimo.

Jedna od kontroverznijih društvenih mreža o kojoj je bilo riječi kako u lokalnim tako i u stranim medijima je TikTok. Pregršt senzacionalnih naslova na svakom „koraku”: od toga da ugrožava nacionalnu sigurnost, utiče negativno na mentalno zdravlje djece, preko problematičnih challenge-a koji su „rođeni” na toj platformi pa sve do članaka koji nam nude „10 razloga zašto TikTok nije dobar ni za koga”. Lansirana sad već davne 2016. godine u Kini, odavno obara rekorde posjećenosti – posebno među mladima. Prema najnovijim podacima same kompanije, na TikToku je trenutno 1.39 milijardi korisnika. Ako želimo to postaviti u širi kontekst – korisnici TikTok-a čine preko 20% ukupnih korisnika interneta.

Ove godine, kao Propulsion, sproveli smo istraživanje među mladima, zajedno sa organizacijom CeSID, a u okviru programa Nova pismenost koji partnerski implementiramo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Istraživanje pokazuje da čak više od polovine mladih (tačnije 59%) TikTok koristi redovno (barem jednom ili više puta dnevno), u prosjeku provodeći na toj društvenoj mreži nešto više od 80 minuta svaki dan. Veći procenat mladih koristi TikTok i kao sredstvo informisanja.

Kao neko ko se može nazvati redovnom korisnicom tek u posljednjih desetak mjeseci, moram priznati da sam prethodno, barem u određenoj mjeri, bila pri stavu da TikTok kao platforma ima vrlo minorne benefite. Sjećam se kako smo se, onomad, u kancelariji podijelili na dvije pozicije – jedni za pros, drugi za cons TikTok-a, postavljajući ga u kontekst medijske pismenosti i pokušavajući razložiti na sitne faktore sve njegove vrijednosti, ali i one „ozloglašene” pojedinosti. Našla sam se, kako to uvijek i ide, u ekipi pros i nije mi teško prisjetiti se koliki napor je bilo potrebno uložiti da bih razmišljala u smjeru koji se poprilično kosi sa mojim ličnim uvjerenjem. Sada su, jelte, stvari umnogome drugačije.

Nakon skoro godinu dana redovnog korištenja TikTok-a, pri čemu naravno mislim na ono svakodnevno i u više navrata, poprilično sam svjesna svih “zamki” koje sa sobom donosi, ali i ogromne informativne vrijednosti koju sadrži. S obzirom da algoritam poprilično dobro obavlja svoj posao i u tom pogledu se osjećam zaštićeno od sadržaja koji ne želim gledati, TikTok mi omogućava da na vrlo zanimljiv način budem informisana i širim svoje znanje, bilo da se radi o gorućim aktivističkim inicijativama, učenju jezika, psihologije ili različitim tips and tricks koje mi poprilično olakšavaju život kada je u pitanju rad u Excel-u. TikTok je čak pokrenuo i vlastitu inicijativu #LearnOnTikTok, kojom se podržava čitava lepeza edukativnih sadržaja.

Zato je sada, kad smo više nego ikada izloženi najrazličitijim vrstama informacija, ključno da posjedujemo vještine medijske pismenosti – razlikovanje informacije od dezinformacije, provjeravanje izvora, ali i da kao mediji, što danas svi jesmo, vodimo računa o podacima koje dijelimo sa drugima. Ne samo kako bismo se zaštitili u online svijetu, već i da bismo na pravi način koristili njegov puni potencijal.

Za Marketing mrežu tekst napisala: Vildana Saračević, Program Officer, Propulsion 

 

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!