Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Od kontroverzne platforme do korisnog alata za učenje i informisanje – TikTok i medijska pismenost

Medijska pismenost je u posljednje vrijeme pojam koji nam je preplavio kako online tako i offline život – slušamo o tome na vijestima, čitamo na portalima ali i učestvujemo u diskusijama sa prijateljima, kolegama i porodicom. Nekada je pojam pismenosti predstavljao osnovnu vještinu – mogućnost čitanja, pisanja i razumijevanja. Danas je taj pojam dosta širi i obuhvata mnoge sfere života, pa tako možemo govoriti o medijskoj, digitalnoj, ekonomskoj ili zdravstvenoj pismenosti. Sve te „vrste” pismenosti su nam nužne kako bismo se snalazili u moru informacija koje nam se svakodnevno i nemilosrdno serviraju, znali kako i koje od njih da usvojimo, te da vješto manevrišemo u kompleksnom medijskom svijetu.

Nova tehnologija nam donosi i novi način učenja – prije bismo potrošili sate i sate lutajući po knjigama i različitoj vrsti literature tragajući za odgovorima, usput se informišući i o drugim, u tom trenutku možda manje nam bitnim stvarima. Ni danas, kada u te svrhe koristimo internet, nije mnogo drugačije. Jedino što se promijenilo jesu različiti izazovi sa kojima nas ta tehnologija suočava.

Medijska pismenost je posebno važna, budući da u današnjem digitalnom svijetu svako (i pod time mislim *doslovno* svako) ko ima pristup internetu može biti i kreator sadržaja. Koristeći bilo koju od medijskih platformi ili društvenih mreža, može podijeliti svoju ideju, napisati tekst na blogu, odgovoriti na komentar na Facebook-u, iznijeti svoje mišljenje putem Reels-a ili Story-a na Instagramu, ili na bilo koji drugi način u svijet “pustiti” određenu informaciju ili više njih. Pored svih izazova digitalnog svijeta i slobode koju u njemu imamo, potrebno je vratiti se i na ono što sam prethodno spomenula kao misao – sve ove platforme donose nam i mogućnost efikasnog učenja i informisanja – ukoliko znamo kako da ih koristimo.

Jedna od kontroverznijih društvenih mreža o kojoj je bilo riječi kako u lokalnim tako i u stranim medijima je TikTok. Pregršt senzacionalnih naslova na svakom „koraku”: od toga da ugrožava nacionalnu sigurnost, utiče negativno na mentalno zdravlje djece, preko problematičnih challenge-a koji su „rođeni” na toj platformi pa sve do članaka koji nam nude „10 razloga zašto TikTok nije dobar ni za koga”. Lansirana sad već davne 2016. godine u Kini, odavno obara rekorde posjećenosti – posebno među mladima. Prema najnovijim podacima same kompanije, na TikToku je trenutno 1.39 milijardi korisnika. Ako želimo to postaviti u širi kontekst – korisnici TikTok-a čine preko 20% ukupnih korisnika interneta.

Ove godine, kao Propulsion, sproveli smo istraživanje među mladima, zajedno sa organizacijom CeSID, a u okviru programa Nova pismenost koji partnerski implementiramo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Istraživanje pokazuje da čak više od polovine mladih (tačnije 59%) TikTok koristi redovno (barem jednom ili više puta dnevno), u prosjeku provodeći na toj društvenoj mreži nešto više od 80 minuta svaki dan. Veći procenat mladih koristi TikTok i kao sredstvo informisanja.

Kao neko ko se može nazvati redovnom korisnicom tek u posljednjih desetak mjeseci, moram priznati da sam prethodno, barem u određenoj mjeri, bila pri stavu da TikTok kao platforma ima vrlo minorne benefite. Sjećam se kako smo se, onomad, u kancelariji podijelili na dvije pozicije – jedni za pros, drugi za cons TikTok-a, postavljajući ga u kontekst medijske pismenosti i pokušavajući razložiti na sitne faktore sve njegove vrijednosti, ali i one „ozloglašene” pojedinosti. Našla sam se, kako to uvijek i ide, u ekipi pros i nije mi teško prisjetiti se koliki napor je bilo potrebno uložiti da bih razmišljala u smjeru koji se poprilično kosi sa mojim ličnim uvjerenjem. Sada su, jelte, stvari umnogome drugačije.

Nakon skoro godinu dana redovnog korištenja TikTok-a, pri čemu naravno mislim na ono svakodnevno i u više navrata, poprilično sam svjesna svih “zamki” koje sa sobom donosi, ali i ogromne informativne vrijednosti koju sadrži. S obzirom da algoritam poprilično dobro obavlja svoj posao i u tom pogledu se osjećam zaštićeno od sadržaja koji ne želim gledati, TikTok mi omogućava da na vrlo zanimljiv način budem informisana i širim svoje znanje, bilo da se radi o gorućim aktivističkim inicijativama, učenju jezika, psihologije ili različitim tips and tricks koje mi poprilično olakšavaju život kada je u pitanju rad u Excel-u. TikTok je čak pokrenuo i vlastitu inicijativu #LearnOnTikTok, kojom se podržava čitava lepeza edukativnih sadržaja.

Zato je sada, kad smo više nego ikada izloženi najrazličitijim vrstama informacija, ključno da posjedujemo vještine medijske pismenosti – razlikovanje informacije od dezinformacije, provjeravanje izvora, ali i da kao mediji, što danas svi jesmo, vodimo računa o podacima koje dijelimo sa drugima. Ne samo kako bismo se zaštitili u online svijetu, već i da bismo na pravi način koristili njegov puni potencijal.

Za Marketing mrežu tekst napisala: Vildana Saračević, Program Officer, Propulsion 

 

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!