Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Obračun urednika tabloida

Panel o tabloidima na Press Medija Samitu obeležili su napadi glavnog urednika Informera Dragana J.Vučićevića na Ringier Axel Springer i njegove polemike sa urednicima listova Alo i Blic. Posle toga je Veselin Simonović napustio skup, dok je kompanija ABC Srbija najavila da će isključiti Informer iz članstva zbog optužbe za prevaru oko tiraža. Vučićević smatra da na medijskoj sceni Srbije nisu najveći problem tabolidi, već to što je, „naročito u vreme bivšeg režima, potpuno uništeno tržište štampe“.
„Ovde imate, usudiću se kažem, zločinačko udruženje jedne velike izdavačke kuće i još jedne malo manje izdavačke kuće, koja je sad na samrti, sa bivšim režimom“, ocenio je Vučićević. Njihova ideja je uzimanje para od javnih preduzeća, državnih fondova i minstarstava, objasnio je Vučićević i kao glavne krivce za to označio kompanije Ringier Axel Springer, Pres Publishing Group, ABC Srbija i Asocijaciju medija. „Ta gospoda drže potpuno neregularno stanje na tržištu“, ukazao je Vučićević i, „pod punom materijalnom i krivičnom odgovorošću“, ocenio da se „ovde lažiraju i oditing i rejting“. On se osvrnuo i na kolumnu koju je nedavno napisao protiv Blica i glavnog urednika tog lista Veselina Simonovića i konstatovao da ima pravo da bude protiv njihove uređivačke politike, ali da „nije direktno uvredio bilo koga“, mada ga je NUNS osudio da poziva na ubistvo.
Nezavisno udruženje novinara Srbije je „zapravo ineresno udruženje koje treba da štiti jednog izdavača“, rekao je Vučićević, koji takvu ulogu pripisuje i Asocijaciji medija. Na Vučićevićeve reči prvi je uzvratio glavni urednik tabolida Alo Dejan Vukelić, koji smatra da oglašivače nije moguće naterati da se ravnomerno oglašavaju tamo gde njima možda nije interes. Oglašivači najbolje znaju gde im je interes da se oglašavaju, dodao je Vukelić i napomenuo da je tiraž samo jedna od komponetni na osnovu kojih oni odlučuju gde će se oglašavati. Vukeliću istupanje Vučićevića liči na „apel za ukidanje slobode“ i „poziv da ukinemo slobodno tržište i onda, ne znam nekakavim dekretima, da se vratimo u komunizam, fašizam, kako god“. „Ovo nije moj nivo rasprave i ne želim da u ovome učestvujem…Došao ovde da razgovaramo, ali da neću da slušam ove neartikulisane izlive. Hvala vam na saradnji i doviđenja“, reagovao je Veselin Simonović, na Vučićevićeve reči, u nameri da izaše iz sale.
Pre nego što je to i učinio, Simonović je podsetio da kompanija Ringier Axel Springer u Srbiji ima izuzetno tiražne tri dnevne novine, četiri magazina i 10 portala. „Imamo najposećeniji njuz portal u regionu. Svi njuz portali u Srbiji zajedno imaju manje nego naš portal“, precizirao je Simović i naglasio da oglašavanje u toj novinskoj kući zato i košta. Cena je tolika, ko hoće – hoće, ko neće – ne mora, to je tržište, rekao je Simonović i ponovio da „ovakve izlive neće više da sluša“, posle čega je napustio skup. Prema oceni direktora Color Press Group Roberta Čobana, „kriva je država, i ona i ova, ako se sada bude tako ponašala, jer nije reč o ukidanju tržišta, nego o tome da „u određenim periodima određene kompanije“ u netržišnim uslovima „dobijaju nesrazmerne količine novca“.
„Nije problem državno vlasništvo u Politici, Dnevniku ili Novostima, problem je upliv državnog budžetskog novca u privatne kompanije“, smatra Čoban. Izvršni direktor Asocijacije medija Zoran Papić je odgovorio Vučićeviću da Asocijacija nema ambiciju, niti je ikada imala, da štiti interese samo jedne novinsko izdavačke kuće. „Asocijacija medija isključivo ima ambiciju da prepoznaje minimum zajedničkih poslovnih interesa, da to proba da artikuliše na prihvatljiv način za sve i to zastupa u odnosu na državu i javna preduzeća“, objasnio je Papić. On je dodao da su „sve novinske kuće dobrodošle u Asocijaciju medija, ako Upravni odbor donese odluku o prihvatanju članstva“. Direktor kompanije ABC Srbija Branilsav Novčić je posetio Vučićevića da je podneo molbu i postao član ABC, na osnovu čega se i odituje tiraž Informera. On zato ne zna da li Vučićević tvrdi da su „netačni oditi“ u odnosu na Informer, jer bi trebalo reći čiji jesu, ako se ne radi o ovim novinama.
Novčić je napomenuo da ABC uopšte ne radi odit, već to radi oditorska kuća, a „mi samo izdajemo sertifikat i pratimo da li je obavljen u skladu sa svetskim standardima“. „Apsolutno je iracionalno odgovarati na to da se pravi teorija zavere da neko radi za jednu novinsku kuću“, naglasio je Novčić. On je poručio Vučićeviću da će, „posle ovoga, zakazati sastanak da se odluči“ o daljem opstanku Informera u članstvu ABC Srbija. „Izneli ste stvari koje su netačne, nisu proverene i optužili ste nas za prevaru. To je, prema Statutu ABC, zabranjeno“, zaključio je Novčić.

Izvor: Mondo
Foto: Fonet Dragan Antonić

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!