today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

NUNS: Poštovati dostrojanstvo žrtve

NUNS pozvalo je medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima i nesrećama poštuju etičke i profesionalne standarde definisane Kodeksom novinara. U saopštenju NUNS je naveo da se tom udruženju obratila majka osobe koja je nedavno izvršila samoubistvo, ukazavši da je porodicu i prijatelje izuzetno pogodilo to što je vest o tome u velikom broju medija objavljena pod naslovom „Psihijatrijski bolesnik izvršio samoubistvo“.
U vesti koju su mediji objavili, navodi se izjava načelnika gradske policije Kruševca da je 35-godišnji „Bojan D. izvršio samoubistvo skočivši sa zgrade“ i da je, „po saznanjima policije, reč o psihijatrijskom bolesniku“. NUNS je naveo da je majka nastradalog u pravu kada pita „da li novinari izveštavaju ili postavljaju lekarske dijagnoze“, „da li novinar sme dati ovakav naslov bez ikakvih dokaza, objašnjenja ili saopštenja lekara“, kao i da je u pravu kada osporava potrebu da se u izveštajima o takvim tragedijama navode ime i prezime žrtve, ime naselja i drugi lični podaci.
Udruženje je podsetilo da Kodeks obavezuje novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo žrtava. Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima, nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava, kao ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet žrtve.
„Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i nedovoljno proverene stavove. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, kao što je to u ovom slučaju učinio zvaničnik policije, mediji tu informaciju ne smeju da prenose“, naveo je NUNS.

Izvor: B92

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!